Innehåll

2024-06-08

Derek Coyles "Sippar martini under Mount Leinster", Magnus Grehn förlag, 2024

Den lilla mellansvenska staden Tranås har 14.197 invånare. Här bor man bra  längs breda trottoarer. Jag vet inte hur Tranås själ sitter ihop med staden Carlow i hjärtat av republiken Irland, men något är det, något betyder de för varandra. De fixar närheten till poesin genom att erbjuda möten med Poets-in-residence, poeter som inbjudits att bosätta sig i staden och utöva sin verksamhet därifrån. I Tranås klingar det av engelska, walesiska och på iriska när gästerna tar till orda.

Derek Coyle är en irländsk författare som gärna dyker upp i Tranås när årets festival Tranås at the fringe går av stapeln i juli månad. Annars föreläser han vid St. Patrick's college i sin hemstad Carlow och publicerar sig i bl.a. The Irish Times.

Att läsa John Ashbery på Costa Coffee, Carlow, heter hans första diktsamling som kom ut 2019 på lilla (Tranåsförlaget) Magnus Grehn i en tvåspråkig utgåva.

Nu kommer hans andra bok med dikter, återigen i en tvåspråkig utgåva, engelska och svenska. I översättning av Peter Nyberg Mollung. På dess ca 120 sidor – den går att läsa både framifrån och bakifrån - hinner mycket hända. Dikternas teman är surrealistiska verklighetsskildringar ur konstens värld, där både levande och döda tycks ha sin främsta vistelseort. Något kommer inflygande i den historiska staden Carlow (ungefär lika stor som Tranås) och det skulle förvåna mig om det inte var diktrader som tillfälligt gästade trädgårdsbordet hemma hos författaren redan i den första dikten, Carlowpoem 1:

När du samlar dem

kan de betyda något.

De kanske stämmer samman. Självklart

kommer vinden sedan att blåsa

alla sidor från trädgårdsbordet

och du måste sitta

och pussla ihop dem igen.

Detta kan ha betydelse för någon.

 

Dikterna handlar om hur man kan (åter)upptäcka sin barnsliga skaparkraft i vardagen; författaren uppfattar att Walt Whitman, Emily Dickinson, Kavafis och många andra poeter befinner sig i luftrummet över Carlow och ibland uppträder helt naturligt i en poesiindränkt vardagstillvaro.

Annars handlar det om de kärleksfulla möten som kan äga rum i en lokal trädgård. Tillvaron är något av en fest även om döden är ett bekymmer och ett mysterium.

 

Carlowpoem 65

Det kommer andra vårar.

Det här är, åtminstone

vad vintern erbjuder.

Påskliljorna är redan

på väg upp ut jorden.

De väntar på att få blomma

i vad som tycks vara en gest

av sorglös frigjordhet. Deras små huvuden

av guld kommer att göra något

för att mjukgöra månen.

 

En medryckande bok

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar