Innehåll

2008-10-03

Arbetsförmedlingen som dokusåpa – vinnare och förlorare

Många års kontakter med arbetsförmedlingen i det förflutna har lett mig till följande tro: Arbetsförmedlingen tycker helt enkelt inte om arbetslösa människor. De som jobbar där föraktar sitt eget jobb, och därmed också de arbetssökande, som de ser som losers och svaga människor.
Arbetsförmedlingen lägger också av tradition merparten av sina resurser på de människor som är i minst behov av det. AF tycker om människor som står nära arbetsmarknaden, som möjligen bara behöver en extra push för att bli anställda. Svårast har arbetsförmedlingen för medelålders långtidsarbetslösa, som följaktligen inte heller får någon hjälp utan får harva med Office-paketet på någon förvisningsort. Arbetsförmedlarna tycker om att hyfsa statistiken – det är ju mänskligt – och erbjuder de dyrare och finare kurserna, som faktiskt kan leda till jobb, till dem som kan säga nästan säkert: Ja, jag har en anställning på gång, bara jag får gå den här kursen.

När arbetsförmedlingen nu startar en dokusåpa kring fem personers jobbsökande är det givetvis endast unga och framåt människor mellan 18-24 år som kommer på tal. (Utvalda bland 1.400 sökande, som om det rörde sig om Expedition: Robinson.) Styrelseproffset, grundaren av föreningen Friends, numera projektledaren för arbetslöshetsprojektet Avstamp, Sara Damber skriver på sin blogg att ”Jobbsokarna.se är som en blandning av ett virtuellt arbetsförmedlingskontor och en dokusåpa med substans”.

Jag har inget emot de medverkande unga – hur skulle jag kunna ha det – men på ett fullkomligt okritiskt sätt lanseras det här projektet nu i olika medier, där de unga, kvalificerade människor som ingår i projektet kommer att få spela rollen av att visa i offentligheten att det minsann går ganska lätt att få jobb bara man lägger manken till. Varför ingår inte en 45-årig arbetssökande invandrarkvinna i projektet, till exempel?
Av det skälet att projektet Avstamp riktar sig till unga, kommer den självklara invändningen mot min kritik. Men det är inte hela sanningen, vill jag påstå. Arbetsförmedlingen vill inte skylta utåt med sitt misslyckande, de vill inte avslöja hur svårt det faktiskt är för en långtidsarbetslös att få jobb i Sverige i dag, och därför koncentrerar de sig på unga jobbsökande som helt säkert kommer att få jobb en efter en, inom den närmaste tiden (om nu inte den vikande konjunkturen skulle sätta käppar i hjulet förstås.)

Annorlunda kan det inte se ut, när vi har att göra med en organisation (AF alltså) som medvetet skrämmer människor, får dem att skruva ner och nästintill förneka sina egna drömmar, kontrollerar och bevakar dem, samt stänger av dem från sina utbildningar som råkar vara alltför kritiska (det har inte hänt mig, men det har hänt i andra fall med människor som gick på samma arbetslöshetskurs som jag). Arbetsförmedlaren kontrollerar hela tiden det du gör som arbetssökande, men är själv hela tiden under kontroll; en arbetsförmedlare berättade en gång sammanbitet för mig att de hade ett system där hans chef när som helst kan gå in på hans dator och se vad han gör just nu – i realtid alltså. Det är skrämmande, och jag är ytterst glad att jag har lämnat den här otäcka halvvärlden för nu ganska länge sedan, för anställning i ett arbetaryrke som ändå ger mig en viss frihet att skriva och tänka själv.


Man kanske kan säga att Eriks of Sweden lever i en helt annan värld. De erbjuder välkända talare som för en inte alltför billig penning framträder inför företag och anställda på olika offentliga tillställningar. Eller för att citera deras hemsida:
”Vår affärsidé är att skapa, planera och genomföra relationsskapande möten som genom anpassade upplevelser ger önskat resultat för företag och organisationer.”

Bland deras talare hösten 2008, som framträder på en helsidesannons i Dagens Nyheter, märks bland andra Benny Haag, Kjell Enhager och Kjell A Nordström – vad gäller Kjell Enhager den där typen av peppande mumbo jumbo-talare som Arbetsförmedlingen gärna låter sina klienter se videofilmer med, en slags lågbudgetvariant av ”anpassad upplevelse”.
Kjell A Nordströms framträdande har den märkligt tidsanpassade rubriken ”Har kapitalismen förlorat?” som inte alls stämmer överens med den innehållsbeskrivning som sedan följer: ”Kapitalismen har vunnit. Det är bara ett litet problem. Är detta verkligen vad vi vill?” Rubriken verkar vara skriven i september 2008 under intrycken av finanskrisen, medan det som följer snarare är intryck från kasino-kapitalismens glada dagar. Men vare sig kapitalismen vinner eller förlorar står en sak klar: Kjell A Nordström kommer att casha in.

3 kommentarer :

  1. Hej, tycker att du skriver mycket tänkvärt om Arbetsförmedlingen ocharbetslöshet även om jag inte håller med om allt. Jag kan inte svara för allt som Arbetsförmedlingen gör, men när det gällerJobbsökarna kan jag uppriktigt säga att din misstänksamhet är obefogad.Tanken med satsningen är inte är att visa "att det minsann går ganska lättatt få jobb". En av idéerna är faktiskt tvärtom att visa svårt det kan varanär man inte har rätt erfarenheter, utbildning och kontakter. Och att allaparter på arbetsmarknaden (inte minst Arbetsförmedlingen) måste bli bättrepå att lotsa in och ta hand om unga. (Såklart även äldre, men arbetslöshetenbland unga är idag mer än dubbelt så hög som i resten av befolkningen.) Självklart hoppas vi att Jobbsökarna får jobb, men de viktigaste är att depå vägen dit kan ge tips och information till oss på Arbetsförmedlingen,till arbetsgivare och framför allt till andra unga. Särskilt de unga somstår långt ifrån arbetsmarknadnen och som normalt inte sätter foten på ettAf-kontor. Titta gärna in och hör gärna av dig om du har fler tankar och tips.

    SvaraRadera
  2. Du har rätt i att arbetslösheten bland unga är stor. Men jag tror att de som verkligen riskerar att _fastna_ i arbetslösheten framförallt är de lite äldre. Här på Kungsholmen där jag bor har många varit arbetslösa ända sedan början av 00-talet, man möter samma människor på arbetslöshetskurserna gång på gång. Det är tröstlöst att höra om hur de skickas runt från kurs till kurs, som sällan eller aldrig ger något. Människor med i många fall högskoleutbildning tvingas gå utbildningar som enbart kan ge gymnasiekompetens. Det handlar om en slags förvaring alltså. Kompetenta människor tvingas lära sig Office-paketet för femtielfte gången. Det är bara några exempel. Det är svårt att se det som annat än "disciplinerande åtgärder", allvarligt talat.
    Endast människor som redan har en fot inne på arbetsmarknaden får gå de mer matnyttiga och dyrbara kurserna. Här skriver en bloggare om det, en som faktiskt blev antagen.
    Exemplet är gammalt, men visar vad det är jag pratar om. (Jag sökte själv samma utbildning men kom aldrig in):
    http://hem.passagen.se/mammele/macmeck.htm

    Tack för att du svarade, Sara, men tro inte för mycket om AF. De skulle tyvärr behöva reformeras en hel del, och man skulle börja från toppen, inte genom att pressa de arbetslösa ytterligare.

    SvaraRadera
  3. Jag kan ju tillägga att min handläggare sa till mig våren 2002 att "det enda du kan bli är livsmedelsarbetare" och att jag tvingades ta bort "journalist" från mina prioriterade sökområden (trots att jag är utbildad journalist). Men det här är ingen personlig vendetta, jag har fått en viss distans till det, jag vill mest peka på diverse missförhållanden inom den här mycket viktiga men för många ganska okända delen av samhället.

    SvaraRadera