Innehåll

2010-06-12

Några lästips

Poeten Gunnar Strandberg publicerar fram till midsommar ett urval av Boel Schenlaers dikter på sin hemsida. Dikterna är hämtade ur kommande diktsamlingen (2011) "Nomad i exil". Gunnar har också gjort en välskriven introduktion till Boels diktsamling och författarskap.

*

Louise Halvardsson heter en av mina favoritförfattare ur det yngre gardet. Hon har hittills bara gett ut ungdomsboken (eller egentligen allåldersromanen) Punkindustriell hårdrockare med attityd. Som jag rekommenderar varmt, det finns drag i den av Lukas Moodyssons debutfilm "Fucking Åmål". Temperamentet och begåvningen tycker jag har vissa likheter med Lukas, men det blir bara fånigt med överord, så läs den.

Sedan några år tillbaka är Louise i huvudsak bosatt i Storbritannien (Brighton) och hon har skrivit sin nya roman direkt på engelska, som hon nu söker både agent och förläggare för. (Tydligen är det viktigt i Storbritannien att ha en agent som tror på ens verk innan man kan sälja in det på bokförlag, kanske håller det på att bli så också i Sverige?)

Louise skriver också noveller och dikter. Och inte minst det sistnämnda intresserar mig; för hennes tonfall i dikterna skiljer sig helt från den typ av poesi som blivit den dominerande i Sverige. Jag uppfattar det som en avspänt engelsk diktion, och det har inte bara med språket att göra faktiskt. Här ett exempel på hennes alter ego Lou Ice's poesi.

Och här hennes blogg med rapporter från bl.a. Nässjö poesifestival!

1 kommentar :