Innehåll

2011-05-26

Näktergal / drömkväll


Stackars norrlänningar, de vet inte vad de går miste om. En varelse av mytologiskt väsen, som kan bota sjuka, varna förälskade och få ett kejsarrike att sörja.

Kvällen den 25;e maj hör vi den första gången i år; Näktergalen. Denna lilla gömda fågel förvandlar parken till en exotisk djungel. Ett glissando av drillar, upp och ner på en stege. Klickljudet, visslingen, skorrandet, och två andra varianter som den också kan. Vi står stilla. Trädens kronor svajar lätt i kvällsbrisen. Ute vid vattnet finns bara näktergalen och jag och en vän. Mänskan, djuren, all naturen blir lugn.
Vad är en människa utom det hon tar emot, ger ifrån sig, tar emot. Ingenting. Jaget är en illusion (och ingen jävla konstruktion, hör det!). Näktergalarna flyttar genast in. Våra öron blir holkar för the dreamweaver. Näktergalar som inte syns, hur vi än spanar i träden. Utmed vattnet rör vi oss som om bara ljusets speglingar talar sanning. Särskilt när vi håller käft.

Så här låter den.
(Se även H.C Andersen)

9 kommentarer :

  1. Norrlänningar? Hm....vill komma med en protest här, eller i varje fall ett förtydligande:
    Norrland är ju stort. Jag har hört näktergalen i Hälsingland. Det är också Norrland, därom är jag mycket bestämd!

    Näktergalen finns inte på "min" ö i den hälsingska skärgården men inne på fastlandet på vissa exklusiva ställen. Jodå, minsann!

    SvaraRadera
  2. Okej, jag vet, du har rätt. Brukar till och med undervisa andra om att Norrland består av V-Botten, N-botten och alla de olika lappmarkerna.
    Min uppfattning kommer från vårar/somrar i södra Lappland (Åsele lappmark för att vara noga) - där har jag aldrig hört den.
    Första ggn hörde jag den i Östergötland, och innan dess aldrig ens i Stockholmstrakten, förrän nu, på senare år.
    Herr förläggaren/fågelskådaren Jonas Ellerström torde veta allt om detta. Vi kan fråga honom någon gång.
    I alla fall; det gläder mig att den finns i H-land. Jag har en vän där, som jag borde hälsa på...slår det mig.

    SvaraRadera
  3. Till västkusten har näktergalen just anlänt, två, tre veckor försenad. Men ännu ingen hemma hos oss. Fast svarthättan är en god ersättare...

    SvaraRadera
  4. Svarthättan...vackert. Men jag har ingen aning om vem den är; och tror mig inte ha mött den. Men är den möjligen släkt med Herr och Fru von Entita?

    SvaraRadera
  5. Lite släkt är de nog…. Här: http://www.sofnet.org/index.asp?lev=3948&typ=1

    skriver ornitologerna: "Svarthättan hör till de ihärdigaste sångarna. Sången varierar i kvalité från individ till individ, men en fulltonig svarthättesång är något sällsynt vackert. Sången inleds med ett kvittrande som övergår i en följd rena och klara toner med ett djup och en klangfärg som påminner om koltrastens sång."

    Och man kan lyssna här: http://wildlifegarden.se/fagelsidor/svarthatta.html

    SvaraRadera
  6. Vackert var också det, Lennart. Fast jag tyckte nog att den hade lite sämre koll på sina riff än näktergalen, och inte en lika disciplinerad inre dirigent, om man säger så.

    Men någon jämförelse med titan fanns det alltså. Bra gissat av mig?

    SvaraRadera
  7. Nu har jag också hört näktergalen - vid Djurgårdsbrunnskanalen på seneftermiddan i dag. Jag cyklade dit och hoppades den skulle vara igång och det var den. Det blev en stunds njutande på en bänk där. Och så hade jag en bok med förstås. Lugnt i kanalen en sån här dag, bara nån enstaka båt.

    SvaraRadera
  8. Det låter helt ljuvligt, Gabrielle. Måndagar är en bra dag, inte så mycket prat och folk utmed vattnen.
    Jag längtar redan efter nästa näktergal :)

    SvaraRadera
  9. Och idag hörde jag den; redan klockan fyra på eftermiddagen, vid Bellmans staty (för Bellman?). Visste inte att de sjöng så tidigt på dagen. Om kvällen är det den mest trägne och uthållige sångaren.

    SvaraRadera