Men det är ibland spännande att gräva ner sig i en författares tidiga verk och försöka få en bild av "konstnären som valp". Även om Håkan Sandell har vandrat en helt annan väg sedan den tidiga debuten så har hans första dikter en stark och hypnotisk charm.
Den första diktsamlingen jag köpte av Håkan Sandell var troligen EUROPÉ (Bakhåll 1982). En litet häfte i A6-format med ett färgsprakande omslag av konstnären Enrique Battista, Clemens Altgård fotograferade den unge poeten. I en katalogtext skrev Sandell "jag ville använda Cendrars' telegramstil i en dikt om det moderna livet".
Håkan och jag är jämnåriga, vilket säkert gjorde identifikationen starkare. Dikterna var korta och bildrika, något som tilltalade en nyfrälst poesiläsare med huvudet fyllt av postpunkpoetiska texter. Håkan har nog helt andra referenser, troligen har han läst mer poesi än lyssnat på musik. Med mig förhöll det sig tvärtom. Men hans dikter andas musik. Snabba bilder. Högt tempo. Alla dikterna saknar punkt. Ofta skrivna med gemena bokstäver. Orden färdas som spjut genom ett sårigt tonårshjärta.
Promenaderna
Känslans
Tygbitar mellan tändstickorna i asken
Cigaretten lik en lilja eller en raket i käften
Tigandet som liknar en svordom
*
Han var föreståndare för kungliga
teaterns kostymavdelning
Och jag var poet
Mitt usla poem
'Frukt'
Jag steg ut på gatan till diktens lyktor
Den efterföljande diktsamlingen EN POETS BLOD (Bakhåll 1983) gjorde lika starkt intryck. Sångerna togs till en annan nivå. Den unge poesiläsaren kunde hitta en själsfrände i varje strof. Alla händelser som beskrivs i dikten hade jag själv upplevt, eller drömt om att jag upplevt. Världen i Vimmerby var så mycket mindre än den i Malmö och Köpenhamn.
snö åt whiskyn, snön man
sticker stjärnraketerna i för
dess fäste Nyårsafton 1981
för att efter festen vakna
under blött matta
ta sig ner till bangården
och ta Morgontåget Till Malmö
När man läser Sandells verklista så märker man snart att den haltar en hel del. I de senare böckerna är de tidiga Bakhållsutgåvorna inte med, ofta inleds verkförteckningen med SKAMPÅLE (Gedins 1990). Ibland startar hans bibliografi med CATHY (1981), ibland med EUROPÉ (1982). I Kungliga Bibliotekets databas Libris (nationalbibliografin) är hans tidigaste angivna verk FRUKT (Bakhåll 1981). Denna titel verkar dock inte finnas på så många bibliotek. Endast som läsesalslån på Lunds Universitet. Jag beställde en kopia av den då den endast bestod av ett vikt ark i ett LP:format. I antologin MALMÖLIGAN (ellerströms 1992) står tryckaren och förläggaren Örjan Gerhardsson och vecklar ut diktsamlingen FRUKT. På en annan bild ur samma antologi återges en teckning av Ola Åstrand där Håkan Sandell vecklar upp en "dragspelsdiktsamling" med titeln CATHY. Vad är myt och vad är verklighet? Ibland är det omöjligt att försöka reda ut alla snårigheter i poesins värld. Men i efterordet till MALMÖLIGAN skriver Peter Luthersson en initierad essä om Malmöligans tillblivelse, uppgång och fall.
Inkonsekvenserna i Håkan Sandells bibliografi har säkert sina förklaringar.
FRUKT
...
En rockflik sveper mörker
En lampa
Någon går förbi ett fönster
Stup
Ospruckna skott
Bodensee
Som botten av ett skyltfönster
Himmel ringen kring nattpupillen
Ser det än minns det ej
Citroner
En stjärna
Likt en pressad växt
Natten bränner ljus
Rökiga morgon
Långsamt
Skärps färgerna
Silver
En bil kör bort brister
Vindens heta japanpapper
Fåglarna blåser
Sångbubblor
Hör svaga intryck
Fyllda av saft som druvor
Kärnornas dröm
Sång som läppar
Smältande luft
Rosen särar sina blad
Gatornas små solar
Elektriska meloner
Nätter varma som honung
Som åska
Hänger trädkronorna
Skyarna dröjer
Mörkret sjunker och stjärnorna stiger
Jorden är en klocka
Blixt
En viskning staniol
Klingar
Mot stenläggningen
Med detta begär
Brännande som ett gift på tungarn
- Skall vi gå mot ett allestädes
Juli 1981
Fler S-poeter;
Carl Henrik Svenstedt (f 1937)
Ingela Strandberg (f 1944)
Ragnar Strömberg (f 1950)
Såna personliga essäer gillar vi!
SvaraRaderaLysande. Jag har f.ö. ett gäng 'Skampåle' som jag ger bort mot portokostnad om någon vill ha. Maila mig iså fall
SvaraRadera