2024-04-13

Byggmästar ger ut ”Snöapan” (Fri Press, 2024)

Det är på sätt och vis en nytändning där de lekfullaste och samtidigt allvarligaste orden är tillbaka i hennes lyrik. Liksom när hon var ung och gav ut titlar som För upp en svan (1992) och Bo under ko (1997). Nu är det lyrikböcker som Låt hjärtat tala hjärtats språk (Fri Press, 2022) och den nya Snöapan som delvis plogar upp en ny väg.

Hennes böcker med japanskt-religiöst tema bryter vallar och fördomar kring buddhistiskt färgade lyriska utryck, som om inte deras erfarenheter skulle kunna ta språnget till att också bli ditt livselixir. Jag gör inte reklam för några företeelser här men haikudikter har ju blivit en hävstång till oändligheten också i USA eller hos Il Svedese. Vare sig du är troende i någon form eller sökande i det rationellas byk är det ditt eget liv som står på spel. Utanför barndomens småstad väntar vad? Allt måste inte vara new age eller nya vågen.

Vad gäller esoterismen har den sedan länge utgjort en blandning av västerländska och österländska fåglar, några tysta, andra sjungande sina själars äventyr. Det finns bluffar och sedan finns det äkta varor, för att tala med Cohen i Book of Longing (2006). Vad gäller Byggmästar blir hon till en del av de mystika erfarenheter hennes lyrik sjunger om, men skämtlynnet är hos henne trots allt aldrig riktigt långt borta. Det språkliga skuttet genomströmmar hennes bilder, ofta som en ynnest. Att hennes nya bok består av 42 numrerade dikter är också en händelse som – nästan – ser ut som en tanke. Vad var det nu för nummer som livets mening slog läger på? Fråga inte mig om kultböckernas sanningar.

 

Här dikt 29 ur ”Snöapan” citerad i sin helhet.

 

 

Hon berättade för mig

att hon i tjugoettårsåldern

lagt ner svärdet

 

och tagit två kurser

i en japansk meditationsteknik

som gjort att hon lärt sig

trösta och hela med händerna

 

efter det hade hon ägnat

hela sitt liv åt att skriva poesi –

varje dag i avsikt att hela

de sjuka själarna och låta

den stridslystna krigaren

som vi alla bär i våra hjärtan

komma till ro

 

hon hade skrivit kort

och kärnfullt eftersom tiden

snabbt höll på att rinna ut

Inga kommentarer :