2005-06-16

Festivaltider och trots allt levande tidskrifter

Intressant nog kommer Kaj Schueler i Svenska Dagbladet till liknande slutsatser som jag gjorde i min förra notering, vad gäller de litterära tidskrifternas situation.
Det vill säga det finns många intressanta tidskriftsprojekt just nu, men situationen på längre sikt är ändå oroande med tanke på bristen - i vid mening - på mecenater.
Historiskt sett kan man dela upp utvecklingen så här:
Cirka 1930-1970 var förlagen (i huvudsak Bonniers) den stora mecenaten vad gäller unglitterära tidskriftsprojekt.
Cirka 1975-2000 tog staten över förlagens roll genom tidskriftsstödet.
I dag har vi ett öppnare läge, på gott och ont. Tidskriftsstödet är fortfarande viktigt, men dess roll devalveras ändå från dag till dag, med tanke på att inga nya pengar kommit in i systemet sedan drygt tio år. Följaktligen blir det de renodlade entusiasterna som tar över, de ekonomiska våghalsarna och därmed riskerar även allt att bli extremt kortsiktigt. Det ska bli väldigt intressant att se hur stödsystemet hanterar ansökningarna från alla nya, intressanta tidskrifter; Komma, Fantasin, jmm, PS med flera.


Dags för Hultsfredsfestivalen igen, som Thomas uppmärksammar och som media knappast lär låta en undgå... Nu är bloggarna ute i bushen också, utskickade från SvD och DN , lite grann som "unga alibin" om ni frågar mig. Dagen till ära har jag tagit på mig min t-shirt från festivalen '94. Märkligt bra kvalitet i de där tröjorna faktiskt...


Jag lever ett rikt liv på många sätt men känner mig ändå ganska ensam just nu. Vad göra? Jo, man sätter på förslagsvis "Wrecking Ball" med Emmylou Harris och lyssnar till exempel på hennes Dylan-cover Every Grain of Sand. Då blir man glad och ledsen, samtidigt ;-)

Inga kommentarer :