2010-06-29

Mats Barrdunge & Rikets säkerhet - Omni.movÄr jag ensam om att tycka att det här materialet (musik/text/framförande) är otroligt bra?

Rikets säkerhet gjorde en för mig helt legendarisk spelning på Hultsfredsfestivalen 1989, den här inspelningen måste vara från ungefär samma tid. Trots att jag vet att spelningen på Hultsfred dokumenterades (videofilmades) har inget av det dykt upp på youtube, om det ens finns kvar. Däremot har Mikael Katzeff tjugo år efteråt lagt ut den här låten som framfördes och sändes direkt i SVT i något av Nancy och Carinas eller Lill-Marit Bugges program.

Rikets säkerhet var en tillfällig konstellation, något av en proggens supergrupp, med medlemmar från Gudibrallan och Träd, Gräs & Stenar. Ändå var Mats texter självklart gruppens centrum. Jag vet inte om det är svensk rap, någonting är det, och det är väldigt tidigt ute.

4 kommentarer :

Andreas Björsten sa...

Själva videon är också underbar. Förutom möjligen de lite speciella infärgningarna. Jag vet inte vad det är med Mats spelningar, men det är nästan alltid några udda eller märkliga figurer som dyker upp i bild, kliver in genom en dörr, tänder en cigg och ställer sig och diggar.

Anonym sa...

Njä, tidigt ute kan man inte säga. Om detta är från slutet av 80-talet är det precis när hiphopen fått rötter i Sverige. Barrdunge är helt enkelt med i svängen. Gott så. Ja, vad gör han förresten? Visst rappar han, men lite stelt. Jag gillar däremot hans osminkade entusiasm. Den går inte att köpa eller plugga på någon skola.

Kim Larsson

Andreas Björsten sa...

Göteborgsrapparen MC Tim (Tim Wolde) brukar anges som Sveriges förste rappare, åtminstone om man ska förlita sig på Wikipedia. Han singeldebuterade som 13-årig 1989, då hade Mats redan hållit på ett bra tag...

Mikael sa...

Jag har jobbat med media sen 88 och fått band/kort snodda en gång och det var just: Rikets säkerhet i Hultsfred. Direkt efter giget!
:-/