2021-08-08

Det mellanstora förlaget - exemplet LT

När LT:s förlag (1935-1990) lades ner som självständigt förlag och gick upp i Natur & Kultur försvann en viktig utgivare av lyrik. Jag vill definitivt påstå att mångfalden minskade direkt.

Lars Fredins viktigaste utgivare försvann; Sven Thomas Nordlöf missade en planerad utgivning, liksom jag själv som var nära att skriva kontrakt med LT vid mitten av 80-talet och som plåster på såren fick medverka i deras tidskrift Lyrik-Impuls.

En den karga kvalitetens poet, norrbottningen Yngve Åström, hade sin hemvist vid LT men hade vid den här tiden redan gått bort (1968). Hans diktsamling ”Som sömnen finns” (LT, 1956) rekommenderas starkt.

Poeten och prästen i Kalmar län, Peter Hultsberg, poesidebuterade med ”Den tysta kunskapen” på LT 1985 men har senare funnit andra vägar för sin utgivning. Ett 20-tal titlar har det blivit. Han har bland annat skrivit en avhandling om Lennart Sjögren som kom 2008.

LT:s redaktörer var engagerade, kunniga och modiga i sin utgivning. Dessa korta nedslag borde visa varför det behövs fler, inte färre sådana förlag. Att det var landsbygdens och lantbrukarnas eget förlag gjorde inte saken sämre, utan öppnare. Saknar dem idag.

Inga kommentarer :