2023-09-23

"Under Ukrainas blåa himmel" (Heidrun 2022) av Bengt Berg med foton av Mila Teshaieva

gra heroiserande krigsdikter skrivs väl knappast längre, i alla fall inte i Sverige där ett flertal antologier och samlingar med tema från Ukrainakriget givits ut. Dikterna om kriget kan uttrycka solidaritet och medkänsla men knappast något kallande till vapen. De uttrycker förakt för den invaderande dikatorn men samtidigt en djup stillsam åkallan av freden. Här finns också, om inte heroism, så ändå en djup beundran och respekt för försvararna av Mariupol och Bucha. Detta gör även antikrigsdikterna  mångfacetterade i sitt uttryck 

Bengt Berg, har publicerat en rad dikter om Ukrainakriget, ända sedan invasionen tog sin början den 24 februari 2022. Här ett kort citat ur fjolårets bok "Under Ukrainas blåa himmel".


poeternas fredsdikter kan göra

terapeutisk nytta men det som krävs

och måste till är

solidaritet omsatt i praktik.

Leve Ukraina!

 

Bengt Bergs uthålliga projekt med lyriska skildringar av kriget visar på en fortsatt solidaritet med det utsatta landet som slåss för sin överlevnad. En demokratisk strävan med en ovilja átt förbli ockuperade spirar ur dess vidsträckta slättland.

Dikterna visar på de ojämna styrkeförhållandena mellan poesi och krig, där krigshandlingarna mullrar mest men dikterna har självförsvar i sinnet.  Deras röst är mellan sarkasm och elegi.

Putin förbjöd ordet krig

men freden, ordet fred, kommer

att jaga in honom i bunkerns

innersta hörn.

Inga kommentarer :