2007-05-12

Liten notis om Houellebecq och Klemets

Långsamt plöjer jag igenom Michel Houellebecqs författarskap, det som finns utgivet på svenska. Jag måste säga att jag finner det omistligt. Houellebecq drar ju ut konsekvenserna av vår tids nihilism, ibland in i det absurda, hans huvudpersoner befinner sig i den totala illusionslösheten. Det är en skakande upplevelse, inte så mycket moraliskt som känslomässigt. Hans debutroman Konkurrens till döds är ett litet mästerverk, rekommenderas till alla med starka nerver, som haft en olycklig uppväxt men överlevt den.
Att översättaren heter Kennet Klemets gör att jag läser Accelerator med nya ögon. Kanske är jag på väg in i KKFK, sidledes?

2 kommentarer :

Helena Looft sa...

Du kan få ta över som president, om du vill. Den nuvarande är alldeles för slö. Jag har i alla fall just läst ut Lux Interior - mycket intressant bok - läs!

Andreas Björsten sa...

Jaså, Lux Interior har kommit ut redan! Jag hade på känn att Kennets nya bok var på gång, den var ju förresten listad bland kommande utgåvor i förra Lyrikvännen. Men jag måste haft något annat för mig på release-datumet 26/4! Kollade runt lite bland recensionerna... Överlag bra, men samtliga utom Magnus Ringgren i Aftonbladet verkar ha missat Cramps-referensen.

http://www.svd.se/dynamiskt/rec_litteratur/did_15250806.asp

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.j
sp?d=404&a=342395

http://hd.se/kultur/boken/2007/04/26/lux-interior/

http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,1055231,00.html