2007-06-09

Sommarvärme och dödskyla

Ja, så här i försommarhettan har jag just tagit del av ett pressmeddelande från Framtiden i våra händer med ett förslag som jag bara inte kan låta bli att sprida vidare:
I genomsnitt bör CO2-utsläppen minska med 65 procent över hela jorden så fort som möjligt för att stabilisera klimatet. Det innebär att västvärlden bör sänka dem med 85 procent för att den fattigare delen av världen ska få en rimlig chans.

Ett konkret förslag är att förbjuda bilar i våra stora städer, undantaget naturligtvis nyttotrafik och grupper som inte kan nyttja kollektivtrafiken. Det är ingen svår uppoffring eftersom städerna har ett väl utbyggt kollektivtrafiknät. Dessutom blir det en källa till ökat välbefinnande i städerna, en miljövinst på alla plan.

En nödvändighet är att förhindra en temperaturstegring över 2 grader. Blir det mer stiger temperaturen accelererande snabbt eftersom tjälen i tundrorna över hela jorden smälter.

Miljöargumentet är för övrigt inte det enda som får bilismen att te sig både omodern och onödig – vill man ha mer att fundera över kan man läsa Sara Stridsbergs Dödskallt stål.

Inga kommentarer :