2021-09-15

Lina Arvidsson: Vänligen bygg inga berg (Konsai 2021)

Lina Arvidssons nya och redan omtalade diktsamling Vänligen bygg inga berg – betraktelser från kassan är en studie i närvaro och distans på arbetet; om att jobba som kassörska men samtidigt vilja odla sitt författarskap. Och ändå få ut något av deltidsjobbet som kassörska på Ica och rent av skriva dikter om det. En fråga som diktsamlingen tar upp är hur mycket människa man får vara på jobbet? För nog använder man sig själv som ett slags socialt redskap i serviceyrken som det att vara kassörska:

/…/
vi ler
det är en funktion det ingår
i arbetsbeskrivningen
kom till mig
alla

Man förväntas ställa upp, i viss bemärkelse och anpassa sig efter kundens krav. Samtidigt är det kassörskan som kan avgöra om kassan är öppen eller inte. Ett tyst maktspel uppstår ibland mellan kund och kassörska. Men sådant tillhör undantagen, oftast flyter jobbet bara på, lojt eller hetsigt.

Vänligen bygg inga berg är en diktsamling och arbetsplatsskildring i ett, om ett år i en kassörskas liv, ursprungligen lösa rader nerkastade på lappar som så småningom byggdes ut till en berättelse. Dikterna återger till synes autentiska repliker, ibland drastiska elakheter från kundernas sida, ibland stunder när man kommit allt för nära.

Det kan vara kassörskan som helt enkelt inte är i form ännu för att möta en stimmig kundkrets.

Morgon
alltför intimt kan det vara då
innan klockan är nio har jag inte riktigt vaknat
tung blå är dimman om vintern
människor gömmer sig
i kläder halsduk under paraply
/…/

Två saker händer som bryter av den vanliga lunken under arbetsåret: Affären utsätts för ett rånförsök där diktjaget får en kniv tryckt mot halsen – isande känsla. Det påverkar diktjagets liv och mående på djupet, några traumatiserade dikter om det finns med.

Inte nog med det. Något annat händer: en av hennes bästa arbetskamrater – visserligen långtidssjukskriven för förslitningsskador – hittas död i sin lägenhet. Händelsen leder till obehagliga tankar för jaget. Kunde jag gjort mer för Fanny (som hon hette)? Kommer jag att sluta likadant som hon, om jag fortsätter i det här yrket?

Några saker finns kvar att säga om den här boken. Den är inte jagcentrerad; i många fall är det kunderna själva som tar ordet i dikterna, och då är det de som är ”jag”. I den här dikten, om arbetarklassens omöjliga drömmar, är det oklart vem det är som pratar:

lite bara
komma med förslag
följa dem?
tja ibland

det är så vi gör
tänker att vi alltid ska

att en dag ska det lösa sig
även för såna som oss

Vänligen bygg inga berg är Lina Arvidssons första diktsamling och redan hennes genombrottsbok, efter en inkännande och uppmärksammad krönika om arbetarklasskvinnor i litteraturen av Patrik Lundberg i DN. Det finns ett obetvingligt sug efter arbetsplatsskildringar, här i diktform.

Tidigare har Lina bl.a. gett ut ungdomsböcker och en samling skräcknoveller. Med Vänligen bygg inga berg förnyar hon arbetarpoesin.

Inga kommentarer :