2020-03-21

21.3 | Världspoesidagen | Livepoesi #3: Andreas Björsten - från Poetry GangBang 2007

Idag släpps Andreas Björstens samlingsvolym "Som det började och fortsatte - samlade dikter 1981-2019". Det är en fullmatad pocket på 383 sidor. 
Boksläppet skulle ägt rum på Poesimässan i Göteborg men den blev som så mycket annat inställd. Så här publicerar vi istället in liveuppläsning med Andreas från Poetry GangBang, inspelad 2007 av Mats Burman. Dikten han läser "Något om poeter" finns naturligtvis med i "Som det började...". Så fort poeten har lämnat sin ofrivilliga Caronakarantän hoppas vi på nya liveuppläsningar av Andreas. 

Andreas och formgivaren Ola Lindvall har jobbat i nästan ett år med denna bok. Andreas har bl.a. suttit på Kungliga Biblioteket och gått igenom en mängd kulturtidskrifter han medverkat i genom åren. Guldkorn har vaskats fram. Bortglömda dikter har hittats i byrålådor och på webbsidor. Devisen har varit "Allt ska med". Så har det blivit, så långt vi kunnat överblicka. Samlingen avslutas med en avdelning nyskrivna dikter. Det bådar gott. Ett nytt kapitel skrivs. 

Håkan Sandell har skrivit förord till boken, med rubriken "Jag arbetar sedan länge på ett hemligt språk - ett snapshot av Andreas Björstens dikter". Han lyfter bl.a. fram Andreas som en Stockholmsskildrare med outsiderperspektiv. Andra teman i Björstens diktning som Sandell belyser är kärleken, humorn och religionen. "Guds röst kommer som en kopparorm i tältet / Du kan inte hålla den fast / Ändå har du känt och sett den".Boken går att köpa direkt från Bokförlaget Megafon. Swisha 140:- (inkl porto) till 070-6807504. Skicka även ett sms med din adress så kommer det ett lyriskt brev på posten inom några dagar. 
Du kan också beställa den från din lokala bokhandel, om det fortfarande finns en sådan. 
Lukas Moodysson sa

Det är bra att du har många 
opublicerade dikter Andreas
då kan du ge ut dom 
när du blivit gammal och grå
sa Lukas Moodysson till mig

Jag kanske var 30 då
nu är jag det dubbla
är tiden inne nu
för min ålderdom

när jag tänker på saken 
dags för en nystart


Inga kommentarer :