2022-06-09

Rune Christiansen: Där tåget lämnar havet (Trombone, 2022)

Det är ett intressant författarskap som Trombone och översättaren Jonas Rasmussen nu tar sig an, i och med att de ger ut norrmannen Rune Chrisriansens debutdiktsamling från 1986, Där tågen lämnar havet.

Rune Christiansens dikter är samtidigt både öppna och lite hemliga, i en tilldragande blandning. Just som det står i efterordet rör det sig om en ”ung mans bekännelser”. 22 år var RC när boken skrevs och det är klart att det någonstans syns.

Det vilar en lite sorgsen högtidlighet över flera av dikterna, en naiv sorgsenhet, som om man nyss upplevt och förstått livets allmänna jävlighet. Vad gör man då? Jo, man sträcker upp händerna, känner på stillheten ovan molnen, och kastar sig ut i ett språng mot metaforernas bildled, bara för att se om de bär.

Sådant kan vara befriande och RC gör det till något av ”sin grej”. Och plötsligt ligger landet konstlöst och välkomnande framför dig.

 

Dagarna och natten

 

Och på natten har det regnat.

Oktober, jag vet inte.

Gatorna, fabriken. Hjärtat ljudlöst

i bröstfickan.

 

Jag träffar henne,

på biblioteket eller på tricken,

varsomhelst.

Vi dricker våra glas, älskar,

sover.

 

Allt det nödvändiga.

 

 

Det där var ju en ovanligt resonlig dikt av Rune Christiansen. Eller begär den helt enkelt en utopi till varje natts dröm, varje natts fysiska kärlek?

 

Fotnot: Rune Christiansen (f- 63), norsk poet, har givut ut tolv diktsamlingar och nio romaner.

 

 

 

.

Inga kommentarer :