2023-02-02

Vänskapen mellan Peter och Leonard i poesin

Om vi antar att Peter Lindforss träffade och lärde känna Leonard Cohen på Hydra 1983 – Peter är lite oklar på den punkten i Mannen som förstörde mtt liv – så är Personliga rutiner (1984) den första bok där den nya vänskapen skulle kunnat avsätta dikter. Det gör den också, där finns anspelningar men inte speciellt många och inte på något påfallande sätt. På sid. 57 i originalupplagan finns en fin dikt för Leonard betitlad ”Möte” Det är det närmaste vi kommer, inte naiv beundran utan ett möte mellan två jämlika själar i mysticismens tecken:

 

En man kommer mig till mötes på stranden

I högra handen: en påse med fikon

I den vänstra: en bok med citat ur Zohar

 

Sen försvinner Cohen in i de grekiska landskapet. Och han dyker inte upp i Peters diktvärld förrän flera decennier senare.

Naturligtvis var Cohen huvudperson i prosaboken Mannen som förstörde mitt liv. En bok om Leonard Cohen (2007) men annars var Peter förvånansvärt diskret med deras vänskap. I hans diktsamlingar är Cohen inte speciellt synlig. Nej, något skrytobjekt förvandlas han inte till.

Det är Cohens närvaro alternativt icke-närvaro i Peters lyrik som intresserar mig. så låt oss hoppa fram till den sena diktsamlingen Det finns mer (2014) som jag själv bidragit till att ge ut. Här finns vänskapen med Cohen manifesterad främst genom ett svartvitt foto på de två, hållande armarna om varandra, fotograferade på konserten 2008 i Stockholm. Det är ju tydligt nog. Men annars är det bara dikten ”Commentary on ’Darkness’”som anspelar på Cohen.

 

Dikten är just en kommentar eller ett svar till Cohens låt ”Darkness” på Old Ideas (2012).

 

Sleep well my creator

Sleep well my detractors and all

 

skriver Peter och följer – känslomässigt – i Cohens spår. Mörker väller in.

Så återstår då den nya postuma diktsamlingen De långa resorna är över (Fri Press, 2023). Också här är Cohen som gestalt eller motiv sparsamt förekommande. Han är föremål för en dedikation på s. 89, i en annan dikt finns han med i en uppräkning över vänner från Greklandsåren:

 

Jag kommer inte att känna igen Eva

eller Mary, Leonard, Irini, Stephen, Anthony

kommer inte att känna igen piazzan eller cafét (s.56)

 

Slutsats: Peter är försiktig med sin vänskap, ser till att inte ”rida” på den eller Cohens framgångar. Det är mer än kanske många andra skulle ha gjort.

Inga kommentarer :