2023-06-28

Mästerverket. Om Gunnar Hardings ”Minnen från glömskans städer” (W&W, 2023)

Jag läser Gunnar Hardings tjugoförsta diktsamling, hans sista enlig egen uppgift. Denna diktsamling om förgänglighet och människans evigt dåliga minne ger mig orsak att fundera över mästerverkets natur.

Skillnaden är nämligen avgrundsdjup mellan den sorg som inte söker sitt objekt, som bara i största allmänhet besjunger sorg och den som har sitt bestämda ändamål, som porträtterar saknadens anletsdrag.

I den sistnämnda typen av dikter, som dominerar samlingen Minnen från glömskans städer ryms i huvudsak mästerverken.

Det rör sig om ett tjugotal dikter som vänder sig till de nyligen döda - och äldre valfrändskaper - i Hardings bekantskapskrets, som upprätthåller och fångar en närhet till dem, i noggrant utvalda och klarhetssökande ord. Det ljus som faller över levande och döda tillika. Genom att frammana stämningar av de dödas närhet i vardagskänslan av liv betalar han så att säga priset för deras dagliga återkomst. Han låter de döda åka pendelbåt över Styx och är där för att ta emot dem.

De här raderna ur den långa diktsviten i avdelning II, som ändå tillhör de bästa -  visar på farorna med en så att säga abstrakt motivkrets. Det blir trots styrkorna för undanglidande.

 

En ny början, kan det finnas

en ny början, en beröring

långt härifrån

som ännu minns? Det är bara

för den lyckliga kärleken

vi behöver oroa oss.

Endast den

är dömd att gå förlorad.

 

 

Följande dikt har titeln ”Den 27 mars 2015” och handlar följaktligen om Tomas Tranströmers bortgång (jag citerar andra halvan). Den kan aldrig bli vag då den handlar om upplevd närhet i den faktiska frånvaron.

Förutom den personliga sorgen och det glädjefulla minnet finns där oron för att en stam av sökare ska gå förlorad. Men glädjen överväger.

 

Allt mer upphör att finnas till.

Snart är alla poeter borta,

obehövliga

som stumfilmspianisterna,

och allt som finns kvar

är det pojkaktiga småleendet

i slutet av en mening.

 

Bra omslag av författaren och konstnärinnan Kerro Holmberg.

 

 

 

 

 

Inga kommentarer :