2004-12-28

Årets listor!

Så här i slutet av året överhopas vi av listor över årets mest (& minst) minnesvärda händelser. Här kommer ytterligare en.

Årets memoarer: Bob Dylan – Cronicle vol 1 (årets mest omtalade och efterlängtade bok! Mannen och myten ger i första delen (av planerade 3) en öppenhjärtig och intressant bild av hur den unge trubaduren kommer till N.Y. Ett myller av människor och ögonblick!)

Årets konsert 1: Marit Bergman på Hultsfredsfestivalen. (Glädje! Glädje! Glädje! Ingen av de internationella storheterna kom ens i närheten av Marits sprakande fyrverkeri till konsert)

Årets konsert 2: Garbochock på Debaser 22/4 (”i Malmö City finns det dom som dansar…” Stry, Binke, Micke, Anna och Janne visar att Garbochock fortfarande är ”världens bästa band”, trots att de legat i träda i 20 år!)

Årets litterära soundtrack: Daniel Kederstedts roman "men kom tillbaka innan du går" innehåller en härlig samling låtar. Vad sägs om Crime - Stina Nordenstam, I won´t back down - Johnny Cash, Turn me on - Norah Jones... och ett koppel av pärlor. Läs! Lyssna! Njut!

Årets back: I Bob Dylans memoarer berättar han om ett tillfälle då han och Bono från U2 delar på en back Guinness och spelar skivor och tjatar sioch skrålar, precis som ett par finniga tonåringar från Farsta...

Årets skiv-bomb: U2 - how to dismantle an atomic bomb! ("The Irish gubbs" kan fortfarande spela rock! Kanske är skivtiteln en liten vink till president Bush junior, som desperat hävdade att hela Irak var fullt av kärnvapen. Vapenjägaren Hans Blix hittade dock inget radioaktivt.)

to be continued...


2004-12-26

Tidskriften .doc i julklapp

Being John McEnroeGår det att kombinera litteratur och sport? Tim Adams, etablerad journalist, och som bl. a. varit redaktör på Granta, har skrivit en lagom tjock och lagom billig bok om The Superbrat John McEnroe. Tidskriften .doc som på senare tid utkommmit med ett (!) nummer om året, har nu givit ut hela boken i en pocketversion på svenska betitlad I huvudet på John McEnroe.
Jag slog till med fyra ex. och gav bort den i julklapp. Det dröjer ju innan nästa nummer av Offside kommer i brevlådan...

2004-12-15

Kederstedts roman fest för Megafon

Tina, Daniel, Thomas. Daniel läser. Thomas och Jonny
I lördags framträdde Daniel Kederstedt på scen på Mondo. Han läste förstås ur rykande färska romanen "Men kom tillbaka innan du går".

Presentatör och promotor var Thomas C. Ericsson, som tillsammans med Daniel sålde drygt 100 ex. av boken! På bilderna här intill syns Tina, Daniel och Jonny. Gamla argus-rävar som Jan Hjalmarsson, Hans Sjöberg och Helena Looft drack öl, minglade och pratade om framtiden.

Nu väntar vi spänt på nästa bok i Megafon-utgivningen... Och undrar om inte Daniel borde ställa in Londonresan och istället signera sin bok på ICA i Rimforsa. Se mer bilder på danielkederstedt.se

2004-12-13

GaGa Poets framträder 15/12

Poesigruppen GaGa Poets framträder på Café Aguéli, Blecktornsgränd 9 i Stockholm, onsdagen den 15 december kl 19.00.
GaGa Poets består av Johan Nordgren, Annika Brink, Andreas Björsten, Catharina Cedergren och Henrik Grapengiesser. Henrik är årets vinnare av Poetry GangBang på restaurang Rabarber. Kvällens gästpoet är Jane Morén. Inträde: 20 kronor.

Argus 2005

Vem hade trott att jag skulle börja skriva för våra kolleger (om man så vill: konkurrenter) med det snarlika namnet argus.nu?
Ja, inte jag i alla fall.
Men jag fick erbjudandet för några månader sedan; jag hade inte längre Lyrikvännen att skriva i och jag antar att jag behövde en ny utmaning.
Så jag tackade ja. Vilket jag för övrigt inte har behövt ångra.
Kort därefter återuppstod Den Blinde Argus i form av denna blog.
2005 kanske kan bli ett Argus-år trots allt.

2004-12-11

På nya jobb

Babel, ja. Det är inte klokt egentligen, men alldeles nyligen blev ju Daniel Sjölin en av två redaktörer för Lyrikvännen. Nu ska han också bli programledare för SVT:s nya litteraturprogram som jag skrev om här nedan. Allt enligt artikel i dagens Kristianstadsbladet.

Poesi eller kaos (?)


...

rullar ut kartan över den här världen
ser inga människor på satellitbilderna

alla som inte rör sig sover
på kvällen kommer alla rösterna tillbaka

världen står aldrig stilla
världen står aldrig stilla


...

2004-12-08

DN Kultur changerar

Vad har hänt med Dagens Nyheters kultursida? Från en cementerad roll som landets mest inflytelserika har den landat i något som väl närmast kan beskrivas som… tabloidiserad gröt. Det handlar inte om formatet sig, men om hur det har hanterats. På grund av utrymmesbrist har varje dag i kulturdelen fått sitt tema, det kan vara barnkultur, scen, idé & kritik, arkitektur eller något annat. Varje dag hittar man säkert något under rubriken nöje, men rubriken litteratur har blivit alltmer sällsynt. Jämför med SvD som hanterat tabloidiseringen på ett annat sätt, och varje dag har kvalificerat material kring litteratur och kulturfrågor i bredare mening. (Och nej, jag är inte SvD-prenumerant.) Aftonbladet håller stilen genom att köpa in material av stora namn som Naomi Klein, Robert Fisk med flera, vilket åtminstone ger känslan av att stå i kontakt med en internationell debatt. Expressen har sina kontroversiella helgon: Linda Skugge, Natalia Kazmierska, Linna Johansson med flera. Tonen på sidan är ganska rå, men den kan dock svänga till och komma upp med något intressant.
En enkel rankning av Stockholms fyra stora kultursidor leder till slutsatsen att SvD är bäst, därefter kommer Aftonbladet och Expressen på delad andraplats. Särklassigt sämst: DN.

2004-12-07

Diskusitera

Jo, jag vet ju inte riktigt hur Ola har tänkt sig den här bloggen, men kan det vara möjligt att vi som skriver här diskuterar med varandra och tycker olika saker? Eller ska man helt enkelt leverera kommentarer och nyheter, liksom, bara? Och vara så där saklig och torr som folk jämt är i sina bloggar? Vavava? Vi ses på lördag!

2004-12-05

"Men kom tillbaka innan du går"


...roman av Daniel Kederstedt (Bokförlaget Megafon)


"Stockholm, Vintern 2002

Det hade tagit mig fem år att förstå hur långt det hade gått, hur länge vi hade kämpat och slitigt och jag vet inte om det egentligen hade varit värt något, jag vet att hon inte tyckte det.
Det fanns en tid då jag hade slagits mer, offrat mig och satsat hårdare men jag kände att det fick vara nog med den förvirrade dårskapen som vi hade levt och hennes ungdomliga försök att förstå sig på; det var inget fel i den för det var så det skulle vara, hon var ung och i den åldern då hon försökte tolka världen utifrån vad hon såg och vad hon ansåg sig veta och sedan lade det samman för att vända det emot mig..."



Så börjar Daniel Kederstedts roman som Bokförlaget Megafon släpper i januari 2005. Dyker du upp på release-partajjet på MONDO lördag 11 december så kan du köpa den till specialpris. Inom kort finns hela första kapitlet att läsa i sin helhet på www.danielkederstedt.se
Där går det också att beställa romanen, ladda ner pressbilder och ta del av annan Daniel-info.

Annah Wirgén har tagit fotografiet av D.K.


2004-12-04

DU ÄR BJUDEN PÅ FEST!

Den Blinde Argus/Megafon fyller 20 år 2005. Det börjar vi fira redan nästa lördag (11/12) på MONDO Stockholm.

DANIEL KEDERSTEDT romandebuterar med "Men kom tillbaka innan du går",
(Bokförlaget Megafon).

Vi passar på att bjuda in alla trevliga vänner (& deras vänner) till en hejdundrande "släpp-fest"!

Tid: lördag 11 december, kl. 21 – 00 (Mondo öppet till 03!!!)
Plats: MONDO, Medborgarplatsen 8, Sthlm.
Inträde: gratis!


På scenen:
Daniel Kederstedt (läser),
Elis (singer/songwriter),
Sabrosa (fenomenalt svenskt-walesiskt band)

Missa inte detta tillfälle att komma över årets litterära julklapp för endast 120:-. Boken kan du sedan bära med dig i innerfickan under din vandring in i nästa år. Då laddar Bokförlaget Megafon med mera trycksaker.
Poetry-On-Demand!


Snart på en hemsida nära ditt Internet; www.danielkederstedt.se

SEE YOU!


Bokförlaget Megafon c/o Thomas C Ericsson Hökgatan 4 598 30 VIMMERBY
mob: 070-680 75 04 46 (0)492-147 71 mail: thomas.c.ericsson@spray.se

2004-12-02

Litteraturpolitisk debatt

Jo, alltså, jag skulle tipsa om en kulig debatt som pågår på tidskrift.nu - Andreas Björsten och Petter Bengtsson vs språkmaterialisterna. Lägg er gärna i och kommentera, antingen direkt i forumet, eller under artiklarna Lyrikvännen byter riktning och Litteraturpolitikens vänster-högerskala.


2004-12-01

SVT kör över litteraturtidskrift

SVT:s fantasilöshet vid namngivning av sina program och tendens att köra över mindre aktörer är vid det här laget väl kända. Således döpte SVT Olle Palmlöfs nya diskussionsprogram till "Faktum" - vilket också de hemlösas tidning i Göteborg heter sedan många år. De hemlösa protesterar, givetvis förgäves. Nu aktuella reality-serien "Riket" är ju inget annat än en name-ripoff på Lars von Triers berömda tv-serie med Ernst-Hugo Järegård som oförglömlig centralgestalt. Och vad ska man då säga om litteraturprogrammet "Babel" som ska starta till våren? Tja, det omöjliggör förmodligen den utlovade nystarten av den lilla kulturtidskriften Babel, som en gång i tiden grundades av Petter Bengtsson och Andreas Brunner. Per Alvsten skulle ta över, men vad han närmast får ta över är väl en klassisk namnförvirring.