2005-02-18

En förklaring till minskande bibliotekslån

Antalet boklån vid landets bibliotek fortsätter att minska. Det sägs att orsaken skulle kunna vara ökad bokförsäljning på grund av sänkt bokmoms, eller den allmänna pocket-boomen. Nu tror jag inte riktigt att det förhåller sig så. Antalet besök på biblioteken ökar, det är bara själva lånen som minskar. Jag tror att besökarna helt enkelt gör en kalkyl (som är både rationell och intuitiv) om att det lätt riskerar bli för dyrt att låna böcker. Med tanke på alla höjda förseningsavgifter, skulder som debiteras extra för varje påminnelsebrev som går ut etcetera så kommer man snabbt upp i skulder på hundratals kronor för ett par försenade böcker. Och vilka låntagare glömmer inte att lämna tillbaka böckerna i tid ibland med tanke på den stressade situationen i samhället, som de flesta känner till. Enklare alltså att avstå från bibliotekslån.
Jämför med den minskade försäljningen av kontantkuponger inom Stockholms Lokaltrafik. Sedan priserna höjdes våren 2004 har försäljningen gått ner rejält och SL har över huvud taget tappat 30 000 resenärer under den här tiden (uppgifter ur Metro och Stockhoms City 15/2). Ingen säger annat än att det faktiskt beror på höjda priser. Varför skulle inte samma gälla inom bibliotekens värld? Vad säger bibliotekschefen i Kinda kommun?

2 kommentarer :

Thomas C Ericsson sa...

Minskade boklån gäller inte för Kinda Bibliotek! Här ökar lånen men besöken minskar. (Det gäller att gå emot strömmen när tillfälle gives.) Detta trots att vi har HÖJT förseningsavgifterna med 100% vid årsskiftet 03/04 (nu kostar det 1:-/dag att vara sen med böckerna, barn- och ungdomsböcker undantagna). Vi ha dock ett förseningstak på 75:-/återlämningstillfälle. Trots den allt mer stressande tillvaron så lämnar faktiskt allt fler tillbaka sina böcker i tid, eller väljer att låna om dom via bibliotekets Internetkatalog.
Anledningen till att det generellt lånas färre böcker på landets bibliotek tror jag helt enkelt hör ihop med att bokmomsen sänkts och att det köps fler böcker i boklådorna. En ökning med ca 15%, om jag inte minns fel. Vi läser alltså fler böcker, men lånar dom inte nödvändigtvis från biblioteket. En undersökning visar att en av de avsedda målgrupperna för momssänkningen, det "manliga LO-kollektivet", fortfarande inte blivit några riktiga bokslukare. Det verkar vara de trogna bokläsarna som läser fler böcker, helt enkelt.
Ungdomarnas läsvanor störs tyvärr alltför mycket av Lunarstorm...
Huruvida SL:s allt färre resenärer läser böcker, som dom köpt på Pocket-shopen, har jag ingen aning om... men att många av dom läser Dan Brown råder det inga tvivel om.

sd sa...

Flera hundra kronor för ett par försenade böcker? Vet inte riktigt vad du går till för slags bibliotek..