Nästa fredag (26/1) startar Göteborgs filmfestival! Den första festivalen anordnades 1979 och lockade 3 000 personer. Då visades 17 filmer på 3 biografer. Sedan dess har festivalen vuxit för varje år, och nu omfattar programmet ca 450 filmer från 60 länder och lockar över 100 000 besökare! Festivalen har hela tiden behållit inriktningen på icke-kommersiell film och blandar framgångsrikt spännande filmer från världens alla hörn, både långfilmer och kortfilmer. I år är det den 30:e festivalen i ordningen och det firar filmentusiasterna med att tjuvstarta med en lite "förfestival" med under namnet "retrosektionen", där ett antal av favoritfilmerna genom åren visas i repris. Förfestivalen startar på nu på onsdag (10/1).
För att pejla stämningen i filmstaden Göteborg bad vi den strängt upptagne filmfestivalredaktören och mångårige medarbetaren Ulf Sigvardson besvara några frågor.
Har du några favoriter bland de filmklassiker som ingår i "retrosektionen"?
- Jodå. Har inte sett dem alla, tyvärr. Ska jag välja ut en så blir det tveklöst "Stranger than Paradise". Älskar verkligen Jarmusch, och den här filmen var en av dem som grundlade mitt filmintresse i början av 80-talet. Såg om den för ett par år sedan med bävan, eftersom jag minns den som så bra. Men det var ingen fara - den var kanske ännu bättre och hade inte åldrats det minsta. Minimalistisk bildpoesi i sekvenser med fantastisk musik av huvudrollsinnehavaren John Lurie.
Vilka filmer vill du absolut inte missa?
- Är ju själv med i festivalens programgrupp, och har med 12-15 filmer i programmet, men i övrigt har jag inte sett många. Efter vad jag hört av kollegornas snack är följande filmer man borde se:
- Andrea Arnold: Red Road (UK)
- Jean-Pierre Darroussin: Premonition (Frankrike)
- Goran Paskaljevic: The Optimists (Serbien)
- Dito Tsintsadze: The Man from the Embassy (Tyskland)
- Thomas Villum Jensen: Clash of Egos (Danmark)
Och som sagt, de jag känner till bäst, är de jag själv har i programmet, så härär några av dem:
- Boris Khlebnikov: Free Floating (Ryssland)
- Anahí Hoeneisen, Daniel Andrade: Anytime Soon (Ecuador)
- Alexander Oey: My Life as a Terrorist: The Story of Hans-Joachim Klein (Holland)
- Timo Novotny: Life in Loops (A Megacities RMX) (Österrike)
Var är de bästa efterfesterna?
- Säkraste korten, precis som förra året: festivalens eget jättetält på Järntorget och festivalhotellet Rivertons skybar.
Hur ser framtiden ut för Göteborgs Filmfestival?
- Sedan knappt tio år tillbaka har festivalen haft ungefär samma storlek och har en stark förankring hos sin trogna och kunniga publik - som år efter år visar att behovet av kvalitetsfilm från alla världens hörn fortsatt är efterfrågat. Detta kombinerat med den starka svenska och nordiska branschförankringen gör att vår festival står stark inför framtiden. Som det känns just nu kommer inga radikala förändringar att ske de närmaste åren, men vem vet vad som finns runt nästa hörn?
Vad kommer du att göra veckan efter att filmfestivalen tagit slut?
- Vila ett par dagar, men sen blir det faktiskt en filmfestival till - i Berlin. Startar torsdagen efter att vår egen har slutat. Vi är några stycken från festivalen som brukar åka dit ett par dagar varje år. Ganska skönt faktiskt - att bara njuta en festival, utan en massa åtaganden - se på film i lugn och ro, och festa lagom mycket.
Vilken är den bästa filmade boken?
- Svårt. Skall jag välja en, där jag också läst boken får det bli Apocalypse Now efter Joseph Conrads Mörkrets härta. Stalker av Andrej Tarkovskij skulle jag också kunna säga, men jag har tyvärr aldrig lyckats få tag på den litterära förlagan, Picknick vid vägkanten av bröderna Strugatskij. Har heller inte läst Vladimir Arsenyevs Dersu Uzala som var förlaga till Akira Kurosawas mästerverk Vägvisaren. Ja, sådär kan man ju hålla på, och där fick du tre av mina absoluta favoritfilmer på samma gång.
Läs mer om film;
- spana in alla festivalaffischer, sedan 1992 gjorda av svenska konstnärer.
- "Flimrigt" (en liten filmblogg)
1 kommentar :
Kul att se den store depprockaren från Motala på argus.se! Hejja Uffe!
Skicka en kommentar