2009-03-24

Outsiderpoesi, del II - Tal i egen sak

Över huvud taget känner jag mig mer välkomnad och uppmuntrad som poet i den finlandsvenska kulturkretsen än i den rikssvenska... Att kalla det jag håller på med för outsiderpoesi handlar inte om någon sorts positionerande utan är väl vid det här laget närmast en slags sakupplysning.
Så här skriver Horisont i sitt senaste nr 4/08 om min diktsamling:
"Dikterna utgår från outsider- och underifrånperspektiv /.../ Här finns en idealism och en tro på poesin som livgivande och upprättande kraft. Samlingen har flera starka nummer (dikten jag gillar bäst heter Biografi och handlar om poetens kall i en materialistisk värld) och trots viss ojämnhet kan jag rekommendera den."
Notisen under rubriken "Alternativ till Öijer" innehåller ytterligare några rader, som min blygsamhet förbjuder mig att citera.
- Om någon därute till äventyrs vill göra mitt författarskap en tjänst så kan ni ju fråga efter min bok på biblioteken, så att några svenska bibliotek faktiskt tvingas köpa in den. I dagsläget finns Muntliga dikter bara att tillgå på universitetsbiblioteken förutom på Kinda bibliotek!
Ja, det är patetiskt, men faktum är att jag är utrensad ur det urval som erbjuds på svenska bibliotek medan finlandssvenska tidskrifter skriver artiklar om mig.

Inga kommentarer :