2009-09-03

Aurora söker inte produktionsstöd

pressmeddelande

Ovillig att förnedras ytterligare av Kulturrådet avstår tidskriften Aurora från att söka produktionsstöd i år. Först efter att sista ansökningsdatum är passerat (!) får vi för övrigt besked från Kulturrådet om att ansökningsdatum är flyttat från det inarbetade 15 september till den 1 september. Titta gärna på Kulturrådets hemsida; informationen om sista ansökningsdag för kulturtidskrifter måste sägas vara ganska väl dold. Vi skulle dock få någon slags dispens och kunna söka ända till och med den 3 september... vi avstår. Vi har inte som OEI en överupplaga på 800 ex. av varje nummer att dela ut, utan trycker sammanlagt ungefär 350 ex. som samtliga går åt, varför vi inte längre har lust att skicka ut våra nummer gratis till referensgruppen som uppenbarligen föraktar den romantiska poesin och som i varje fall regelmässigt avslår våra ansökningar utan motivering.

4 kommentarer :

Carl Forsberg sa...

Tråkigt! När jag själv försökte lämna in min ansökan för Aorta strejkade servern, sisådär kl 22.00 på sista ansökningsdagen. Jag skickade då ett surt mail till supporten om att den konspiratoriske lätt får vatten på sin kvarn när Kulturrådet 1) byter ansökningsdatum, 2) förändrar ansökningsformuläret och 3) inte meddelar tidigare bidragstagare om detta.

Döm då om min förvåning när Heli Hirsch snabbt svarar att de visst informerat. Både FSK och Tidskriftsverkstäderna ska ha fått information. Men jag är medlem i båda. Varför har de inte sänt informationen vidare?

Andreas Björsten sa...

Jag instämmer i det du skriver, Carl. För min egen del fick jag reda på det ändrade ansökningsdatumet av en slump förra helgen, den 29-30 agusti. Jag ansåg att det var för kort tid att få ihop en tillräckligt stark ansökan till den 1 september. Speciellt som vi har nekats produktionsstöd under hela 00-talet; då måste ju ansökan vara något alldeles extra för att Aurora över huvud taget ska ha en chans! Att vi - och förmodligen ett antal andra tidskrifter - plötsligt fick mail om att ansökningstiden online var förlängd med två dagar tyder på att Kulturrådet fick kalla fötter, när de insåg HUR mycket färre ansökningar de skulle få in i år.

Carl Forsberg sa...

Eftersom jag är på väg in med en annan ansökan till Kulturrådet gällande Medieverkstäderna så var jag inne på deras hemsida idag - och döm om min förvåning när jag märkte att det fortfarande går att söka produktionsstöd! Undrar om folk känner till det här? Kanske vore något att tipsa tidskrift.nu om? Jag menar, vilken fråga kan vara viktigare för Sveriges kulturtidskrifter än hanteringen av stödet?

Andreas Björsten sa...

Helt ärligt, Kulturrådets hantering av tidskriftsstödet inför 2010 luktar mygel och inkompetens lång väg. (Inte heller FSK och tidskriftsverkstäderna går fria från kritik eftersom de varit dåliga på att informera.) Man kan ju inte först sätta ett slutdatum för ansökningsprocessen till den 1 september - visserligen fick tidskrifterna reda på den ändringen väldigt sent, och några kanske inte alls - för att sedan ändå lämna öppet för ansökningar som kommer in upp till en vecka senare! Det blir ju en fullständig rättsosäkerhet. Några tidskrifter har accepterat att de inte fick ihop en tillräckligt bra ansökan på den korta tid som stod till förfogande, några har kanske slarvat ihop en ansökan på alltför kort tid - medan ytterligare andra haft betydligt längre tid på sig, kanske efter påtryckningar mot Kulturrådet? Det sistnämnda är förvisso bara spekulationer, men Kulturrådets agerande öppnar för det. Jag kan tillägga att Heli Hirsch enligt mailkontakt 2 september - helt felaktigt - trodde att Aurora hade tidskriftsstöd 2009.