2010-03-09

Två får priser, en tredje lämnar

Grattis till Kennet Klemets som tilldelats Gerard Bonniers lyrikpris 2010! Jag respekterar Kennet. Visserligen tycker jag – för att vara sanningsenlig – att han ännu inte riktigt har infriat de löften som hans debut gav, men hans senaste bok, Kling Kling, är ändå det bästa han gjort på länge. Den innebär delvis en återkomst till de skeva, sköra men hållfasta existentiella byggen han påbörjade redan för femton år sedan. ”Att bygga en bro / & att skruva en poetisk linje / är inte riktigt samma sak / men nära på…” skrev jag till Kennet i en personlig dedikation när jag mötte honom på Chimos vänkväll i fredags, där han uppträdde tillsammans med de övriga i poesigruppen Wunderbaum, Per Planhammar och Petter Lindgren.

Över huvud taget är Wahlström & Widstrand förlaget med den bästa poetiska utgivningen i Sverige. Låt oss hoppas att det så förblir. Någon måste väl ändå hålla fanan så högt det går, och inte likt Anders F. Rönnblom i en gammal sång visa vit flagg så fort tiden eller ekonomin går emot det inre bärande ordet? En annan W&W-författare, Håkan Sandell, tilldelas glädjande nog Samfundet De nios vinterpris 2010.

Å andra sidan har Bob Hansson nyligen lämnat Wahlström & Widstrand i protest mot Bonnierförlagens vinstmaximering. Så det står kanske och väger om det är kvaliteten eller pengarna som ska styra verksamheten helt och hållet även på detta gamla anrika förlag...

2 kommentarer :

Helena Looft sa...

Nänu! Kling Kling är fantastiskt bra! (Hela KKFK, Kennet Klemets Fan Klubb, skriver under på denna protest.)

Andreas Björsten sa...

Ja, boken är bra. Men kom ihåg att jag är en väldigt kräsen lyrikläsare och att jag väntar mig (ännu) mer av Kennet. Så bra tyckte jag "År med tretton månar" och (delar av) "Lördag natt feber" var.