2010-06-29

Liten länksamling

Jag tycker själv det skulle vara praktiskt och behändigt med en liten länksamling från poesidebattens senaste turer. Men det är inte helt lätt att göra en sådan, med tanke på att inget av DN-debatten finns på nätet. (De rör sig i ett eget, självtillräckligt universum?)

I DN inleddes i alla fall debatten 7/6 av Göran Greider, då han publicerade artikeln "Glöm inte poesin!". Därefter har inlägg (med vinjetten "poesikris?") publicerats av Åsa Beckman (9/6), Anna Hallberg (22/6) och Åsa Beckman igen (23/6). Även Ingrid Elams romanöversikt (27/6) anknyter till ämnet ("Berättarna tar avstånd från poeterna" blev rubriken).

Metaforer kring skyttegravskrig/ställningskrig etcetera har varit frekventa ända sedan Annina Rabe publicerade sin genomgång av 00-talets poesidebatter i Lyrikvännen nr 2/10.

Poesikritiken sitter fast i polemiska skyttegravar, säger Magnus Bremmer i SvD, i ett omdöme som i det avseendet är ett eko av Rabe.

Upsala Nya Tidning har publicerat ett par av de bästa inläggen. Magnus Dahlerus vill påminna om poesins bredd.

Therese Eriksson skrev igår i UNT en artikel med funderingar kring vad man kan vänta sig av 10-talets litteratur. Hon menar där att det kan bli en tid av sårläkning och ökad pluralism, där "experimentivrare och traditionalister går" sida vid sida och "pular med sitt". Ja, mindre pluralistiskt kan väl det nya poesidecenniet ändå inte bli?!

Uppdatering: Therese Eriksson skriver på sin blogg att hon är nöjd med sin artikel i UNT, och det tycker jag i och för sig att hon kan vara, den är ett prov på hederligt journalistiskt arbete, i gränslinjen till renodlat tyckande. Men i sin blogg uttrycker hon sig lite friare:

"Jag hoppas också väldigt mycket på att debatten om språkliga experiment kontra traditionellt berättande ska ta en paus, eftersom den inte är konstruktiv längre – om den ens varit det."

Då undrar jag, vad är i såna fall kännetecknet på en "konstruktiv" debatt; är det när alla är överens redan från början? Allting pekar väl tvärtom på att debatten är och har varit nödvändig.

2 kommentarer :

MJ sa...

Även poeten/kritikern Eva Ström kommenterar poesidebatten på sin blogg.
http://evastrom.blogg.se/2010/june/poesins-glenn-stromberg.html#comment

Andreas Björsten sa...

Jag läste Eva Ströms inlägg, tyvärr är alla pinsamt överens på hennes blogg. Det är den så att säga officiella ståndpunkten som gäller: Det finns ingen språkmaterialism, och om det hade funnits, så har den inte varit dominerande.