2010-08-17

Stulet och kopierat: Håkan Lindgren om gratis-flödet

"Ett överflöd av gratis media leder till brist på tid, vilket en nytänkande företagare kan utnyttja till sin fördel. Men är det den enda brist som nätets överflöd för med sig? Ibland kommer vi inte till insikt om de brister ett överflöd för med sig förrän i efterhand, som när vi upptäckte att priset för industrialismens materiella överflöd var miljöförstöringen.

Bakom Andersons bok finns en premiss han aldrig ifrågasätter: vi förväntas alltid börja dregla som tacksamma pavlovska hundar så fort ett företag viskar "Gratis!" Varför ska vi vara intresserade av gratis? Jag vill inte ha gratis, jag vill ha råd att betala. Det förutsätter ett samhälle som ger folk anständigt betalt och anständiga arbetsvillkor. Vad händer med min lön och mina rättigheter som arbetstagare i den sköna nya värld vi är på väg mot - är de också på väg ner mot noll? Jag blir inte kvitt misstanken att vi är på väg mot ett samhälle som ger oss ett gratis överflöd på nätet med ena handen för att dölja hur mycket det samtidigt tar ifrån oss med den andra."

Läs Håkan Lindgrens artikel i UNT

2 kommentarer :

Laura sa...

Gillar ditt inlägg, Gabrielle! Inklusive etiketteringen. Tack, så skönt med vettiga människor (både på nätet och i verkligheten).

rolig detalj: ordverifieringen = supwoo

Gabrielle Björnstrand sa...

Jo. Fast jag kan ju inte riktigt ta åt mig över att Håkan Lindgren skriver bra, eller att jag hittar en rubrik ("etikett"), det är mitt fritidsjobb. Ha det gött!