2010-10-06

När en blind Ledare leder blinda Ledares HQbank

Har ni sett annonsen på stan om Ledarna, de som i alla tider gör goda ting för landet? Eller?
På ledarnas hemsida kan man läsa mer om hur gärna de vill se till att Sverige får bättre ledare.

Tjosan.

En av de mer sympatiska "ledarna", starkt knuten till nämnda organisation, är Sven Hagströmer. Den trevligaste, mest generösa, och minst analfixerade, bland de riskkapitalister som deltog i TV-programmet Draknästet.

Han är en av grundarna till HQ-bank. Ja, resten kan ni räkna ut själva.

"Goda ledare"?
Vojne, vojne.

Fem ledare i HQ-bank smiter från allt ansvar gällande hardcoreinvesteringar och försvunna miljoner, risktaganden över allas huvuden, genomförda ett år efter värsta finanskrisen. De här killarna tänker inte med huvudet, utan med adrenalinet och analöppningen; mera pengar är per se en god sak. Att leda en bank in i rasande risker, som kostar andra människor deras besparingar, det är häftigt; det är en drog. Deras favoritkick är ett "mördarklipp"; ordet säger allt om vad slags etik man rör sig med i de här kretsarna.

Tre av de "goda ledarna" har ett par dagar efter HQ-bankens krasch skrivit över hälften av sina tillgångar på lilla frun (bodelning), för att komma undan återbetalningar. Ytterligare tre har inte lyssnat till andras återkommande varningar om för höga nivåer av riskabla hedge-aktier. Minst fem "ledare" ville bara fortsätta lira, eftersom det penningkåta analdribblet är deras kokain.

Så varför är de här aktörerna alltid lika förvånade när andra gör mot dem, de som de gör mot alla andra? Killerinstinct är ju deras spel, sen länge....
________________________________

Extra delkurs för ambitiösa studenter:

Eftersom vi lever i ett klassamhälle med en primär motsättning mellan kapitalägare och proletärer, här följer vi marx, så måste vi ställa diagnos på hur borgerlighetens libidinösa struktur ser ut. Den är i huvudsak av anal karaktär:

Nära förknippad med denna attityd är den intensiva avundsjuka, som man finner hos många människor med anal karaktär. De uttömmer ofta sina krafter icke medelst egna produktiva prestationer utan genom avundsjuka på andras prestationer och framför allt egendom. Detta föranleder närmandet av de kliniskt såväl som sociologisk viktigaste anala karaktärsdragen: det speciella förhållandet till pengar, d v s framför allt sparsamhet och girighet. (112)

Enligt Fromm så lever borgerligheten, och småborgerligheten, även de under samhällets tyngd, och genom att de primärt är sysselsatta med att investera och förränta pengar så har de utvecklat anala karaktärsdrag av ordning och reda, av renhet och kyskhet, som en slags överlevnadsstrategi. Detta leder till:

Den borgerliga andan medför härvidlag en avgörande ändring, som absolut inte får förbises: lyckan upphör att vara livets självklara mål, och något annat intar platsen som det högsta värdet: plikten. (117)

Plikten, ansvaret, vuxenskapet och ordningen är enligt Fromm således borgerliga och anala karaktärsdrag, som ofta sprider sig genom samhället. Till detta hör att även att den libidinösa energin sublimeras till ett förtingligande istället för att levas ut."

Från Christopher Kullenbergs websida.

Inga kommentarer :