2011-02-28

Veckans Bilder: Goya


"3:e maj 1808; arkebuseringen i Madrid"

Francisco de Goya, 1746 - 1828
Vilka skjuter, vilka blir skjutna, vilka dansar? Och hur länge?
Goyas ordspråk till den nedre bilden minns jag inte. Ni kan få svara.

2 kommentarer :

Einar J sa...

Hej Gabriella!

Jag är också nyfiken på om det finns något ordspråk som hör till just denna etsning med de frenetiska dansarna.
Serien där den ingår (Los Disparates/Los proverbios)hör ju till det som Goya skapade på sin ålderdom och som publicerades först långt efter hans död.
Jag lyckades faktiskt komma över ett sådant blad på auktionskammaren i Uppsala i höstas (inte alls speciellt dyrt, märkligt nog).
Den titel jag oftast sett är helt enkelt bara beskrivande: "Tre herrar och tre damer som dansar". Att det sedan inte är vilken dans som helst anar man ju, men som vanligt kvarstår alltid en gåtfull komponent i Goyas groteska och fantasifulla bilder.
Att det rör sig om en slags karnevalisk galenskap torde väl vara en rimlig gissning, men vilket ordspråk som eventuellt ligger bakom just denna bild skulle jag också vilja veta. Om det över huvud taget finns något sådant.

Gabrielle Björnstrand sa...

Einar, här är dagens skörd från Wiki:
The title "Three Gentlemen and three ladies dancing" comes from Loys Delteil, the editor of the French L’Estampe Moderne and the writer of several books on French artists from the late 1800s - early 1900s. There is not a known Spanish title from Goya for this image.
Som du sa alltså. Men etsningen ingår i "Los Proverbios", de flesta av vilka handlar om människans löjlighet och/eller groteskerier. Lite som predikarens Fåfänglighet, allt är fåfänglighet, men med en extra spansk giftighet i anslaget.

Jo, sådana blad är inte alltid så dyra, de kanske inte ingår i uppkomlingarnas väggdetaljer. Själv hade jag en liten Renoirstudie i flera år, som jag - dumt nog - sålde.