2011-05-27

Dekonstruerade kåldolmar

Spanarna idag (SR, P1) var ovanligt roligt. Det är så klart avhängigt av deltagarna. Idag var varken fröken Långhårsman, måttligt kul, eller Herr Engelsk torrhumor med. I stället var det Sissela Kyle, Per Naroskin och Göran Everdahl (alltid rolig) som skulle snabbspana om framtiden.

Det som slog mig mest var Kyles span. Hon berättade att hon kommit in på en restaurang, beställt en rödbetssallad och efter en stund fått in en tallrik bestående av tre högar 1) hackade rödbetor 2)hackat äpple 3)hackad lök, och kanske något mer joks förutom vinäger och olja. Förundrad sökte hon bland ingredienserna och ställde den modiga frågan:
- Men var är min sallad?
- Den har vi dekonstruerat åt dig, sa servitrisen.

Ja, alltså, det här är inte en vandringssägen. Alla filosofers, konstvetares, litteraturprofessorers älsklingsmodeord har nu runnit ner i de ”breda lagren”, som man sa förr, före dekonstruktionen antagligen. Nu är det inte bara Herr Besserwisser von Finkelstein som kan ståta med långa föredrag där dekonstruktion finns med i varannan mening, nu kan också Kalle Kock bidra till filosofin med de första dekonstruerade menyerna. En designer har dekonstruerat en kavaj. Gissa vad det blev? Just det, en jacka!

Jag skulle vilja se klart i livet också jag. Separera detaljerna och förbanne mig skära loss dem från helheten. Jag öppnar snart. Kåldolmar på fat. Stort förvällt kålblad för sig, hängande galant över kanten, joksad färs och smulten lök i varsina plåthögar, tillgång till kryddpeppar och annat smakligt i små flippar av papper. Heja vi flyger! Men kunden får äntligen flytta ner fingrarna i geggamojan och pilla ihop dolmen med stickepinn. Ni ser pedagogiken? Långtidsdagis. Än så länge utan pärlplattor. Men en konkret aktivering är det. Real Life. Som det hade kunnat heta, före… ja, ni vet.

Hör Spanarna om ni har tid före dekonstruerandet av middagen. Tja!
_ _ _ _ __ _ _ _

Dagens program 27.5 klockan 15.03, finns snart på Podradio, reprisen går i morgon 10.03.

4 kommentarer :

annannan sa...

Det DÄR är min drömsättning av Spanare!

Varför är det just det jag säger om ett inlägg som i sig är så trevligt och välformulerat?

Gabrielle Björnstrand sa...

Hör du spanarna ända till Portugal? Och blir det meningsfullt - även där?

För svenskarna bevare oss milde Herre Gud! De går alla i olika "fin"-skolor, hela livet. Det var Kyle bra på att satirisera.

annannan sa...

Jag missar inte ett avsnitt av Spanarna. Det är den poddradiosändning som jag sätter allra störst värde på. Det händer att jag lyssnar flera gånger på samma program. Jag tycker i allmänhet att Sveriges Radio P1 är väldigt bra, men Spanarna är oersättliga. Till skillnad från de flesta andra program som är en variant på något som redan finns någon annanstans är detta Ingvar Storms egen idé. Och vilken idé sedan. Jag är precis så gammal att jag just blivit vuxen nog att vara en trogen Metropol-lyssnare när Spanarna lanserades där, fast jag måste erkänna att sedan gick det många år utan Spanare för min del. Men sedan poddradion kom missar jag som sagt inte ett avsnitt.

Jag gillar nog egentligen alla huvud-Spanarna, men de där tre är mina favoriter. Jag har inte hör det här avsnittet än - är en karamell jag går och sparar på att öppna!

Gabrielle Björnstrand sa...

Att det var Ingvar Storms idé hade jag inte en aning om. Jag håller med dig om att P 1 ger många fina program. Det enda som verkligen irriterar mig är snuttifieringen av kulturkvarten, där även en gammal favorit som Mats Arvidsson får dras med kort-korta sammanfattningar, fastän han är fullständig superb när det gäller längre konstprogram, som det om Giotto, eller om en resa i Spanien.

Idag var det fö ett skoj program med Lars Gustafsson, aningens sparrad av Ingvar Storm. Men det ser du ovan.

Ja, spanarna är ofta kul...
Godnatt!