2021-03-27

Schiöler skriver personligt om poesi

Himlen har landat
på ett grässtrå,
därför darrar det.

Bo Setterlind, ur Mörkret förgår

När Niklas Schiöler närläser en treradig dikt av Bo Setterlind i ”Bikt om dikt” tar det flera sidor innan han nämner upphovsmannens namn. Han vill säkert ta sig tid att visa hur en kort men gåtfull dikt kan expandera i våra medvetanden och ge nya insikter. Den korta dikten kan – hur till det yttre oansenlig den än är – ge ett känslorus som inte alltid den långa dikten förmår. Tre rader tar ett språng mot läsaren och delar med sig av sitt liv – i läsarens sömnlösa nätter.

Men med denna strategi av kringgående rörelse när det gäller en så grundläggande uppgift om dikten som vem som skrev den vill Schiöler något mer; därom är jag övertygad. Han vill lite retfullt att våra förväntningar ska komma på skam. Tänk, var det inte någon som gissade på Werner Aspenström som upphovsman? Men här var ingen akademiledamot inblandad! Så skulle författaren kunna tänkas säga. (Jag vet inte varför Bo Setterlind aldrig blev invald i akademien, kanske var han för religiös, eller tvärtom för självständig.)

Också diktens titel undanhåller Schiöler, som varande alltför banal och alltför styrande för läsaren. Dikten heter nämligen ”Det rätta svaret” och finns med i Bo Setterlinds diktsamling ”Mörkret förgår” från 1980.

*

”Bikt om dikt” av litteraturforskaren Niklas Schiöler innehåller ett 40-tal närläsningar av hans favoritdikter där faktiskt Setterlinds korta dikt innehar något av en hedersplats i och med att den inleder urvalet och också behandlas över hela fyra sidor. Bland andra svenskspråkiga dikter som tas upp är Frödings ”Vackert väder” och ”En fattig munk från Skara” och Edith Södergrans ”Vierge moderne”. Odyssén och Iliaden tas också upp till ingående behandling med skickliga observationer av poetens verkningsmedel. Det blir så småningom ett myller av dikter.

Ramberättelsen i Schiölers bok är att författaren har en sömnlös natt och börjar leta bland sina bokhyllor på jakt efter sådant som håller måttet och distraherar nattliga myrkryp. Bokens titel ”Bikt om dikt” antyder en känslomässig och uppriktig läsning och det är också.vad man får. Litteraturforskningens nattsida, så att säga. Inte bara ett intellektuellt gensvar på dikterna utan ett gensvar på alla plan, utifrån en kunskaps- och erfarenhetsmässig horisont. Schiöler lyckas för det mesta väl med att levandegöra dikterna, som genomgående tillhör vårt litterära arv.

”Bikt om dikt” ges ut av Carlssons förlag, 2021

Niklas Schiöler är Tranströmer-expert och var, tillsammans med Daniel Möller, redaktör för antologin ”Svensk poesi” på Bonniers, 2016.

Inga kommentarer :