2021-11-12

Kätterska tankar om litteraturstödet

Vad har Johan Jönson och Aase Berg gemensamt? Tja, de tillhör det etablissemang som har influerats av språkmaterialismen och vars verk dessutom tycks mer eller mindre garanterade litteraturstöd.

Jag förnekar inte att Johan Jönson och även Aase Berg gjort bra saker, men jag retar mig på den självklarhet med vilken Bonniers tar in kulorna för deras författarskap. De pekas därmed ut som förebildliga och kommer att finnas tillgängliga på varje bibliotek, i tillägg till den ekonomiska aspekten att förlagen åtminstone har en garanterad avsättning på 286 exemplar. (T.o.m. för Bonniers kan sådant spela roll.)

Aase Bergs senaste, för vilken förlaget får stöd, En uppblåst liten fittas memoarer är en förvirrande blandning av resor till Island och Färöarna, äventyr med Surrealistgruppen och fantasier om att vara en örn m.m. Känns som om hon fått för lite tid över till att skriva och redigera texten, vilket hon själv skriver i boken, hon har bara en månad på sig.

Bella Batistini (dvs. hennes förlag it-lit) får litteraturstöd för sin andra bok Stamina liksom för sin första Mata duvorna, 2019.

Det är ett exempel på att somliga författarskap och bokförlag har klippkort in till statens kassakista – i det här fallet it-lit - medan andra får nöja sig med smulor, om ens det. Att räkna ut vilka som kommer att gynnas vid vilken fördelning är inte heller speciellt svårt. En del författarskap ses som mer förebildliga rent politiskt och litteraturpolitiskt än andra. (Värderingarna skiljer sig ofta från mina rent estetiskt, men om estetik blir det oftast inte tal.)

Vanlig stödnivå för "godkända" böcker ligger runt 50-60 000 kr, men Johan Jönsons ProponeisiS (stavningen?) får mest, 110 000 kr. Men det där har ju mest med omfånget att göra. Bonniers är det som givit ut boken. Ungeför en femtedel av de litteraturstödda titlarna ges ut av Albert Bonniers förlag.

Det ambitiösa Malmöförlaget Smockadoll får en käftsmäll i och med att den lysande utgåvan av Li Lis samlade dikter i två volymer nekas stöd. Det trodde jag inte kunde hända, då Li Li är oemotsägligt en av Sveriges främsta poeter. Ibland förvånar Kulturrådet genom en extra skevhet.

Också den senaste utgåvan på Bokförlaget Megafon, Jan Hjalmarssons och Ola Lindvalls diktbok Bänkrader får avslag. En stor del av Megafons utgåvor genom åren har för övrigt nekats stöd. Det rör sig om böcker av Peter Lindforss, Roger Skjöld och undertecknad m.fl.. Snart kan man bygga en parnass av Kulturrådets underkända böcker, de är många den här gången, efter sammanträdet 1 november 2021 vars utfall jag här skriver om, även Maria Küchen och Mara Lees senaste utgåvor lämnas utan stöd.  Hör efter själv på Kulturrådet, uppgifterna är offentliga, smakomdömena är dina respektive mina.

 

Inga kommentarer :