2022-08-07

Lena Anderssons verklighetsnära fiktion

En konspirationsthriller, låt oss kalla det så, det blir nog lugnast. Lena Andersson skriver i sin nya bok Koryféerna (Polaris, 2022) om ett tänkt land Sverige, där landets främsta statsman, Carl Stjärne, en sen fredagskväll efter bion hotas av några andra högt uppsatta män i staten. ”Avgå, eller…”

Han anses vara alldeles för undfallande mot Sovjetunionen (yep, det här utspelas för trettiotalet år sen) och måste bort. Det ena ordet ger det andra och snart har skotten fallit i korsningen Korsningen. (Det är Lena Andersson som uttrycker sig så här distanserat, vilket ger en stark effekt.)

Polisutredningen blir en fars, där polischefen Rolf Utterström personligen klipper bort vittnesmål som kommer alldeles för nära sanningen.

Trettio år senare kliver Lens Anderssons journalistiska alter ego Roger Lilja in på banan, för att skriva en större artikel eller en bok om fallet med statsmannamordet. Snart träffar han på villiga sagesmän och vittnesmål som ställer allt hans tidigare vetande om mordet på huvudet. Har vi här en operation Mörkläggning i denna verklighetsnära fiktion? Med sin ifrågasättande attityd och sin glasklara analys försöker paret Lena/Andersson/Roger Lilja gå till botten med åtminstone några etablerade sanningar. Det hela leder till att bilden av landet Sverige sätts i svajning.

Se det som en underhållande, spännande tankeflykt, något annat skulle sätta dig i obehaglig verklighetsretur.

 

 

Inga kommentarer :