2022-12-31

Postum diktsamling av Peter Lindforss

De långa resorna är över, så som Peter Lindforss själv uttrycker det i en dikt. Men hans dikters oeftergivenhet – deras vägran att inordna sig i befintliga maktstrukturer – kommer att bidra till att hans dikter hålls levande nu när hans jordiska liv är slut sedan sju år tillbaka.

En tid efter Peters bortgång tog minnesarbetet fart på allvar. Det gällde att fånga upp den mängd dikter av Peter som fanns utspridda bland vänner och bekanta, i form av mail och sms. Så småningom föddes tanken att göra en – eller flera – postuma utgåvor av detta rikhaltiga men samtidigt så lättförskingrade arv.

Gatan som makt i hans liv bidrog till att manus försvann på härbärgen (även om han i det längsta undvek dem), påbörjade utkast om livet som uteliggare. Men man kunde inte räkna med att allt skulle bevaras. Man fick bli lycklig nog när man möttes av ännu ett bortglömt manus som låg och skyltade med avsändaren PETER alltid med versaler).

Peter behövde känslan av att Leonard Cohen var med honom, det var inget tvivel om det. Redan tidigt godkänt av Leonard skulle Peters författarskap veckla ut sig i full frihet med tiden. Men han fick betala ett högt pris; trots att Cohen kunde rycka in med goda (eller mindre goda) råd och pengaförsträckningar. Hemlösheten predikament kunde bara matchas av illusionslöshetens. Han sökte nog Gud på sitt sätt, den Gud som tjuvläste hans manus över Leonard Cohens axlar.

Peter Lindforss författarskap presenteras nu för första gången i helfigur i samband med att samlingen De långa resorna är över – efterlämnade dikter 1988-2015 (Fri Press) släpps på Rönnells antikvariat i Stockholm den 19 januari. Ingen föranmälan behövs, men kom i tid, evenemanget pågår mellan kl. 19-21. Låt oss hedra Peter på den dag han skulle ha fyllt 70 år. Medverkar gör Andreas Björsten, Jonas Ellerström, Gunnar Lundkvist och Ulrika Nielsen. Diktläsning och diskussion förväntas.


1 kommentar :

Anonym sa...

Intressant.