2023-01-02

Nicko Smith diktar med hemortskänsla från Brändö i Vasa

Författaren och litteräre bloggaren Nicko Smith har vid det här laget givit ut sju diktsamlingar. Den senaste, med titeln Brändö i mitt hjärta, kom ut nu i dagarna runt nyår.

Här stillnar hårdrocklöpningarna och lättar den ibland mörka atmosfären från den förra boken Järnjungfrupoesi. Diktjaget vandrar runt i stadsdelen Brändö i Vasa och får sina intryck, bilderna ur vardagen växer till meditationer i en frigörande luft. Minnen blir till återkomster i ord, lyriken lättar till epifanier som medvetandet nu är redo at ta emot. (Antydningar om tidigare hårda tider droppar punktvis i texten där dock den mentala och själsliga frigörelsen pockar på mest, lyrismerna stiger mot inre och yttre himlar och metaforerna sätts in med lätt hand.) Ibland är bilderna slitna men Nicko använder sitt speciella handlag på dem och vips! blir dikten nyskapande, Det är en konstart i sig hur han gör men det ser oförskämt enkelt ut.

Dikterna är korta i den här samlingen, de utgör tillsammans en stadsvandring i inspirationens tecken. Författaren vill dela med sig av den atmosfär han uppfångar i Brändös namngivna trakter, där Österbottens museum och Brändö bibliotek är några av hållpunkterna.

 

Tvättar mattor

utanför

Vasa sjöfartsmuseum

 

Tvättar själens mattor

i det eviga ljuset


Låt poeten Nicko Smith tvätta bort olusten i vår tid, Hans poesi visar en uppåtstigande kurva med de senaste två verken och den är väl värd att lära känna.

Följ Nickos lyríska anteckningar, recensioner och annat på Nickos sajt med underrubriken Mer poesi åt folket!

1 kommentar :

Karin Sandqvist sa...

Jag har följt med Nicko Smiths utveckling. Han blir bättre och bättre.