2023-01-09

”Variationer på imperfekt”, Nina Burton (Bonniers, 2022)

Nina Burton skriver variationer på imperfekt i sin nya bok. Så vad hittar hon?  Sådant som går vid vår sida och kallas förflutet. Jag talar inte nödvändigtvis om spöken utan om stundvisa gästspel av förfluten tid. Sådant som ibland gör sig påmint genom anekdoter eller stämningar. Det förflutna är sällan eller aldrig helt bortglömt

Är det oavslutat? Författaren dras in i anekdoternas och stämningarnas värld, där gamla fotografier ännu fångas upp på gator och badstränder.

Leken ”gömma nyckeln” avslutas i dikten med samma namn med blomdoft. Så återkommer naturfenomenen med sina attraktioner år från år. Alla kan vara och bli en del av det som skrivs i imperfekt. I kontrast till detta kan man gömma nyckeln bara en gång, så länge det sker i denna flygel.

 

En ton hade en egen klang

sedan min syster och jag

en gång lekt

 

gömma nyckeln djupt inne

bland flygelns strängar

 

Nyckeln fann aldrig mer

sin dörr, sitt hem.

 

men tonerna förde mig

ända till trädgårdens ljus

av äppelblom

 

 

 

Ett annat förflutet finns i besökarens möte med den eviga staden, Rom, och alla dess kyrkklockor, Är det inte en självklar närvaro hos detta förflutna som här gör sig påmint? Tryggheten hos dessa oändliga minnen som svarar besökaren.

 

 

Över kupolens mosaik

och över en viskande bikt

 

vindlade våra trötta steg

mot ett perspektiv

 

på staden där vi nyss irrat

Himlen fick bländas ner

 

ett steg i kameran

då vi leende förevigade

 

varandra, och ett regn

av klockslag ljöd så sakta

 

att jag sedan hörde dem

länge genom stadens gator

 

 

Så vad vill oss herbariernas värld? Väntar den på återupptäckt så som andra väntar på regn? Vill den bara behålla sin tystnad och integritet? Den lånar sig i alla fall till en ny framträdelseform i poetens händer, hennes inlevelseförmåga i det som kallats förflutet och som kräver att lyftas fram av ett annat språk.   

 

Inga kommentarer :