2024-03-05

Peter Lindforss döljer sig fortfarande bland skuggorna

Inför utgivningen av En plats dit nästan ingen går, Sista dikter

"En plats dit nästan ingen går" är den andra diktsamling med efterlämnade dikter av Peter Lindforss som vi – jag och Jonas Ellerström – givit ut sedan han gick bort 2015 som hemlös i Birkastan, Stockholm. ”De långa resorna är över” kom förra året på förlaget Fri Press. Den nya boken handlar om dikter som kommit upp i ljuset sedan den förra boken gjordes. Ett tunt men ändå tungt vägande bokslut.

Peter saknade inte vänner men när han blev uppsagd från sin lägenhet på grund av svårigheter med att betala hyran stod han märkligt ensam. Våndan av att bli uppsagd och hemlös var för stor för att delas med andra och han bara gled iväg från sin lägenhet som ett spöke en dag strax innan han skulle bli vräkt.

Hans hårddisk var vid det laget full av opublicerade dikter, liksom hans vänners mailboxar. Nästan varje dag brukade Peter skicka en nyskriven dikt till mig och andra av han vänner. Även Leonard Cohen – som han hade lärt känna på den grekiska ön Hydra 1981 – fick regelbundet motta mail med nyskrivna dikter av Peter, fast då dikter skrivna direkt på engelska. ”Really good”blev ofta Cohens korthuggna men vänliga kommentar. Men det skulle visa sig att Cohen verkligen gillade hans poesi.

Cohen var en av Peters äldsta och mest trofasta vänner. I ett trettiotal år höll de kontakt. Det finns vänner som kommer och går men Cohen blev kvar.

Han visade Peter en omtanke som i mina ögon var förvånande och inspirerande. Jag hade under några år sett mailen från Leonard, skymta förbi, jag visste vilken mailadress denne världskände sångare, kompositör och författare hade men jag missbrukade det aldrig.

Peter hade länge klarat sig på att översätta kiosklitteratur från engelska till svenska. Hans sex utgivna svenska diktsamlingar gav honom inga större pekuniära tillskott. Minnesboken om hans och Cohens vänskap (2007) gav honom en viss uppmärksamhet men förblev det enda han publicerat sedan mitten av 80-talet.

När Peter blivit hemlös vintern 2014 hade Cohen redan varit orolig för honom en tid. Han hade skänkt honom en ganska stor summa pengar när han förstod hur illa ansatt han var. Cohen kunde ändå inte hjälpa Peter från att bli vräkt (han uppmanades av socialen att flytta från Birkastan  till en billigare lägenhet i förorten – vilket Peter i sin tur såg som förnedrande och ett sätt att tvingas bort från sin livsmiljö). Istället blev han uteliggare i sin egen stadsdel. Cohen och han behöll en viss kontakt via mail in i det sista men ett alkoholmissbruk blandat med stolthet gjorde honom svår att hjälpa.

Peter levde mot slutet av sitt liv som halvt bortglömd lyriker, även om Cohen ansåg han var ett geni. Med denna nya utgåva av Peters outgivna dikter vill vi visa vilken speciell och vilken stor röst han var.

 

Andreas Björsten

Delaktig i urvalet av Peter Lindforss dikter tillsammans med Jonas Ellerström. ”En plats dit nästan ingen går, Sista dikterges ut av förlaget Ellerström Text och Musik. Presenteras på Sundbybergs bibliotek, Signalfabriken onsdagen den 20/3 kl 18.00-19.00.

 

2 kommentarer :

Inre exil sa...

Jag vill gärna köpa den men hittar ingen plats för det. Kan du hjälpa mig? Thomas Nydahl finns på Thomas.nydahl@gmail.com

Andreas Björsten sa...

Hej Thomas, hör av dig till jonas på ellerstroms.se snabel-a emellan förstås