Nu har bokfloden starta på allvar och författare med förflutet i Den Blinde Argus går i täten. Vi har tidigare skrivit om Helena Loofts och Magnus Uviks nya böcker. Nu har ytterligare två Argus-vänner haft boksläpp.
Tommy Thuresson har tillsammans med Bo Fredriksson gett ut Minnnas landskap (Magic Papers Förlag). Och Jonas Bergh verkar så inför ett reält genombrott med sin nya roman!
Tommy Thuresson ramlade in i Den Blinde Argus med ett par dikter redan 1988 och var också med i den nu smått kultförklarade antologin Den lyriska kalendern (Megafon 1990). Han har sedan dess spridit sina skarpa ord i många olika sammanhang. Förutom publiceringar i en lång rad diktsamlingar och antologier har han också ägnat sig åt fruktsamt samarbete med olika konstnärer och fotografer i olika bokprojekt och utställningar där text och bild möts på lika villkor. Verksam i föreningen Västeråsbaserad skrivarföreningen Arospennor, som hösten 2003 gav ut en utomordentlig antologi med haikudikter 5+7+5=HAIKU (230 haikudikter av 231 författare). Ett smakprov från Thuresson;
du kysser månen
som sover i rådjurets
blå vattenavtryck
Läs och se mer av Tommy Thuressons på hans vilda och vackra hemsida; http://hem.passagen.se/tommy.thuresson/
Jonas Bergh - Sång för Sonny och Karola!
En annan hängiven författare är Jonas Bergh (f. 1969 i Landskrona). Publicerad med en novell i Den Blinde Argus nr 48 (1994). Men de starkaste minnena av denna skåning är från ett par Argus-uppläsningar på Hultsfredsfestivalen och Mosebacke i Stockholm. Till Mosebacke kom han med flyg från Malmö, för att han råkade missa tåget. Att ställa i en Argus-uppläsning var inte aktuellt, även om gaget bara var en macka och en öl. Det var förövrigt en magisk kväll på Mosebacke, DBA fyllde 10 år, ett vimmel av poeter och vänner, trångt och rökigt (det var nämligen på den tiden man fick röka på krogen).
Jonas romandebut kom 1998 och har den oslagbara titeln jag kan lova att det aldrig blir som i filmerna du älskar (GME förlag). Nu har han bytt förlag till det lite mer etablerade W&W och romanen heter Sång för Sonny och Karola. Släppfesten ägde tydligen rum på Hedmanska gården i Malmö i lördags. Spana in författare på W&W!
Christer Enander skriver om boken i Helsingborgs Dagblad (26/8);
"En sång för Sonny och Karola heter del två i en planerad trilogi om Landskrona. Med första delen, "Och fortsätta vidare bort" som kom förra året, förändrades Jonas Berghs författarskap. Det lyfte och klarnade samtidigt, blev tydligt och starkt. Och "En sång för Sonny och Karola" förstärker sannerligen det intrycket. Här finns en ovanlig intensitet i berättandet. Jonas Bergh andas och gråter och skrattar med sina gestalter. Han finns alldeles intill dem. Han känner dem utan och innan."
En litterär höst att se fram emot!
p.s. upptäck fler författare i Argus baklista! Det finns fortarande en hel del nummer kvar i garaget! d.b.a.
3 kommentarer :
Hej Thomas. Både Hultsfred och Mosebacke är höjdpunkter jag minns med glädje, stort för en kämpande författarkille. Bob Hannson hade med sej en gettoblaster på scenen. Jag minns mer: att jag efter mosebackepartyt berättade för Arne Johnsson, på Kvarnen så klart, att han var poesins Björn Ranelid, som en komplimang då, långt innan debatterna. Jag har för mej att Arne inte riktigt höll med. Han drack whisky och jag öl.
Min favoritlåt med Ulf Lundell är Prärien igen. Jag var även med i den blindes fyrtioåttonde nummer med en novell med det genialiska namnet Jag kan lova att det aldrig blir som i filmerna du älskar.
Ha det fint.
WoW! Den Blöinde Argus verkar ha varit en riktig plantskola för nya författare. Imponerande baklista! Man undrar bara varför ni lade ner eller varför ni inte startade bokförlag och erbjöd alla debutanter bokutgivning också! Då kanske ni hade kunna konkurrera med Bonniers & co!
Argus startade också ett förlag (Megafon, som fortfarande är vid liv, gav ut roman av Daniel Kederstedt 04/05), men vi var (och är fortfarande) alldeles för hängivna för att göra avkall på målsättningen att föra fram litteratur det som vi GILLAR. Skall man driva ett bokförlag på professionell basis krävs det mer marknadsanpassning för att utgivningen skall gå ihop.
Skicka en kommentar