2005-09-03

Ny film av Carl Henrik Svenstedt

Vi fortsätter att uppmärksamma gamla "Argus-vänner" som är aktuella med nya verk.
Nu är det DBA:s påhejjare från tiden i Linköping, Carl Henrik Svenstedt som just haft premiär på en ny film på Sagabiografen i Mjölby. Då frilansfilmare och föreläsare på Universitetet, nu konstprofessor i Malmö m.m.
Carl Henrik medverkade inte i tryck i Den Blinde Argus, men läste dkter på vår första egna poesiarrangemang på Arbis i Linköping (28/2-87). (Andra medverkande var Lukas Moodysson, Andreas Björsten, Gunnar Nirstedt, De Båda Karpfiskarna m.fl.) Carl Henrik blev uppenbarligen så hänförd av sällskapet att han ordnade en repris på Kulturhuset i Stockholm senare samma vår. Då hade den unge Lukas just debuterat med dunder och brak och uppståndelsen var total.
Sedan dess har Argus haft ett öga på Svenstedt och på avstånd beundrat hans filmer, böcker, artiklar. Nu ser vi fram emot att se "Barnen på Slätten", en poetiska återblick på barndomsåren under andra världskriget.
Carl Henrik Svenstedts film är en stämningsfull resa från ljus in i mörker och ut i det ljusa igen. Gulnade foton vävs samman med nytagna filmsekvenser till en drömsk tillbakablick på krigsåren som den tedde sig för barnen ute på östgötaslätten. Tidens schlagermelodier driver ut och in i filmen medan knastriga radioröster förkunnar att de värsta farhågorna nu besannats: Ett väldigt krig har startat. Tyskarna marscherar in i Ryssland medan mörkret lägger sig över barn och familjer på den svenska slätten.
- De svenska barnen hörde ju om massakrerna och morden, de hörde alla radioutsändningarna. De fattade ju vad som pågick, berättade Carl Henrik Svenstedt när han intervjuades i Östgöta Correspondenten för ett drygt år sedan.
Förutom filmaren själv medverkade diplomaten Sverker Åström vid premiären på Saga-biografen i Mjölby. Sedan skall filmen ut på turné i Östergötland och övriga landet!

Besök filmarens hemsida! http://www.svenstedt.nu/

Inga kommentarer :