2006-05-18

Poesidagarna i Malmö har startat!


Pressmeddelande: "För sista och tjugonde året i rad arrangeras de Internationella Poesidagarna, 18-21 maj. Vi anser att gamla män är en aning diskriminerade och borde kvoteras eftersom det mest är kvinnor, ungdomar, invandrare och bögar man hör talas om just nu. Därför kommer årets tema att vara just "gamla män". Under Lasse Söderbergs ledning blir det uppläsningar, diskussioner och personliga samtal med poeter från hela världen."

Bland alla manliga poeter som uppträder på den sista (?) Poesifestivalen i Malmö återfinns Argusfavoriterna Tomas Tranströmer och Jan Erik Vold. Vi gläds extra mycket att Malmöliga gör ett efterlängtat framträdande. Per Linde, Clemens Altgård, Kristian Lundeberg, Lukas Moodysson, Håkan Sandell och Martti Soutkari.
Kan det bli Lukas Moodyssons återkomst till poesin? Malmöligisterna uppträder på Inkonst lördag e.m. (Bergsgatan 29). Bege er dit och ta del av ligisternas dikter! (Och skriv gärna och berätta hur det var.)


dikt av Martti Soutkari (Malmöligan)

Jag har närmat mig insekternas värld:
genom mitt fönster kan jag kliva ut i det gröna gräset
och känna myrors och harkrankars ben treva i rymden,
och genom mitt andra fönster ser jag vingarnas träd
där mätare och spinnare ömsar löv under vintern.
Under lägenhetens bark växer ringarna långsamt som
en livstid,
plötsligt har allt falnat och kallnat,
i lungornas mörker gömmer sig ett kol från den släckta
eldstaden
för att när våren bryter igenom sitt skal
jubla i rökgångens drag och återfödas som larv.


Mer info på Poesidagarnas hemsida!

3 kommentarer :

Bufo bufo sa...

(Gammal)Modigt av Söderberg att välja gubbtema. Och snacka om opportunt ämnesval i dessa antigubbtider.

Kanske stärktes han av det stora Lasse-Söderberg-symposiet som Bufo bevistade i februari. Där gick applåderna- med all anledning- varma.

Stort plus i kanten till Söderberg för att han bjöd in Per Bergström. Dessa två debatterade ju ganska häftigt med varandra för bara ett år sen!

Bufo bufo kommer att bevaka spektaklet!

Anonym sa...

Hoppas det blir trevliga poesidagar i Malmö! Den sista??? Varför skall den läggas ned? Någon som vet?

Jonas Bergh sa...

Lasse Söderberg är sjuttiofem år, det skulle jag tro är en anledning till att lägga ner. Även om jag aldrig har träffat en mer nyfiken och ungdomlig sjuttiofemåring.
Igår skev Kristian Lundberg om poesidagarna i Kvällsposten, om Malmöligan. Postivt om Lasse.
Idag skriver Sydsvenska om Malmöligans återuppståndelse, men lägger in en brasklapp om att Kristian kanske inte kommer. Han har skickat ett mail där han säger att han inte kommer, han trodde att Malmöligan "skulle läsa i grupp och inte som nu spridas genom en sex timmar lång helvetesfärde genom den döende modernismen."
Så fortsätter man ett ständigt uppror.