2006-06-16

Hultsfredsfestivalen (dag 1)

Torsdag 15/6, eftermiddag. Sätter mig i bilen med Linnea (dotter 15 år). Rullar bort från Astrid Lindgren-landet med ett par dagars semester framför mig. Solen skiner och på CD:n sjunger Coldplay "It´s a beatiful world". Det är svårt att påstå något annat just nu.
Nu väntar några dagar med musik, människor, mat och minnen. För att riktigt smälta in i festivalstämningen skall vi jobba som "camping-värdar" och se till att alla de ca 20 000 personerna som bor på området kan känna sig riktigt trygga och trevliga under Festivalen.
Festivalområdet luktar riktigt trevligt, åtminstone så här i början av festivalen. Inramningen, med sjön Hulingen och en genuin småländsk hembygdspark, gör inte stämningen sämre.
De första festivalbesökarna vi möter går klädda i gul/blåa Sverigetröjor. Många är målade med svenska flaggor i ansiktet. Dagens första höjdpunkt infinner sig under matchen England - Trinidad/Tobago. Alla hängivna och entusiastiska. (Sverige ett steg närmare slutspel!)
Går några varv runt området. På Jamobilen (Riksteatern) uppträder Kim Francios (UK). Regerande världsmästare i "spoken world". Stundtals väldigt medryckande (när man hänger med i de snabba ordvändningarna).
Att det är valår i år går inte att missa. Flera partier och organisationer är på offensiven för att nå alla unga (förstagångsväljare) på festivalen. Liberal Ungdom delar ut påkostade broschyrer. Ung Vänster är mer "rockiga". LO-gänget bjuder på gratis fika. Miljöpartiet lockare med språkröret Peter Eriksson och hans "fot-tatueringar"? Regeringspartiet skall frälsa Hultsfred med Leif Pagrotsky. (Intresset bland de vanliga besökarna verkar dock svalt för valpropagandan. )
Alla scener verkar invaderade av gitarrer! I fuzz-bruset kan man urskilja Deftones, Phoenix m.fl.
Efter att Linnea har gått av sitt pass kl. 21, åker vi hemåt igen. Det återstår ett par dygn av Festivalen, och det gäller att hushålla med krafterna. (Vi missar med andra ord Cardigans och The Strokes men Sveriges seger mot Paraguay räddar kvällen!)

Dagens dryck: cappuccino (något tunn och blaskig)
Dagens akt: Sirqus Alfons (norskt gäng som ÖSER på med galna infall och sanslösa covers på Blur, Nirvana m.fl)
Dagens bandnamn: "Quit your dayjob" (Landskrona-punk)
Dagens blogg: Erika Hallhagen (SvD)

2 kommentarer :

Jonas Bergh sa...

Quit your dayjob kommer (givetvis) från Landskrona. Jag ett klistermärke med deras logga på barnsadeln på min cykel.

Anonym sa...

Jag var i Berlin denna varma dag och såg (på jävligt långt håll iofs) Ljungberg nicka in det där härliga målet! Berliner Lindl Pils smakade sehr gut /Olaigen