2007-01-17

Allt detta och ingenting

Jag har precis läst Éric Chevillards första roman (Bonniers Panache-serie) i svensk översättning - ett underbart lustmord på den klassiska reseskildringens koloniala blick - om författarkraken Rödöra som far till Mali på inbjudan och drabbas av storhetsvansinne. Han får hux flux för sig att skriva den Stora dikten om Afrika, utan att så mycket som att ha förstått det mest elementära om ett av denna kontinents länder. Rödöra läser Mali som Fan läser Bibeln, skulle man nog kunna säga. Bara det dräpande inledningsstycket är värt pengarna: ”Inte för att det är något märkvärdigt med honom. Han kunde ha hetat Jules eller Alphonse. Han kunde ha hetat Georges-Henri. Han är fransman i lika hög grad som en siouxindian utklädd till siouxindian är siouxindian. Han avskyr inte regnet i Bretagne. Det är en hygglig kille men ärligt talat har han ingenting i Afrika att göra. Han har inte ens en tanke åt det hållet. Afrika? För honom ligger det närmare till hands att nedkomma med elva hundvalpar.”

På det stora hela har läs- och skrivåret 2007 börjat bra. En handfull böcker har redan hamnat i förteckningen över bra/intressant/givande läsning: utöver Chevillards bok inte minst Anna-Maria Ytterboms En film om Firman och Hannas vad/Stillbilder etc. (OEI editör), men också Francis Ponge Tallskogshäftet (Pequod Press), Dennis Coopers Kluven (Vertigo) och framför allt den mastodontiska Autistisk Kilskrift (Styx förlag), med en salig och mestadels briljant blandning av konst, filosofi och lyrik. Mattias Forshages essä ”Lyckans politik” är ett exempel. Hör här: ”I praktiken tror jag […] att reduceringen av arbetet och splittrandet av familjen tillsammans med avvisandet av lyckan är formeln för att drastiskt öka friheten och meningsfullheten i tillvaron och släppa lös en dynamik som kan göra oss alla delaktiga i att organisera samhället i enlighet med våra önskningar.” Pretty far from Allianspolitik, eller vad säger ni?

För övrigt har ju Horisonts sista nummer för 2006 kommit i dagarna. Där recenserar jag Lars Skinnebachs diktsamling I morgon finns systemen igen (Modernista), Ulrika Nielsens kortroman Mellan Linn Sand (Schildts/h:ström) och Björn Apelkvists doktorsavhandling om Moderskonflikten i Lars Norén åttiotalsdramatik (Gidlunds). I kommande nummer av Komma (4/2006) kommer ”sex fantasier”, kortprosa om mer eller mindre långväga författarskap. För den som har det minsta intresse av hastigt nedtecknade dikter finns en sådan av mig på Dikt 360 idag – trevlig nykomling på nättidskriftsfronten, by the way. Och idag skickade jag en essä om Rabbe Enckell till Parnass, för publicering i något av deras kommande nummer.

(Over and out med självbespegling.)

Inga kommentarer :