2008-01-28

Inferi fick stöd!

Hur gick det då sedan, för tidskriften Inferi som jag skrev om här nedan?
Jodå, de fick sitt tidskriftsstöd till slut. Stefan Daagarsson låter både triumferande och lite desillusionerad när han skriver i nr 4-5/77 under rubriken Berättigat stöd:
"Så har det äntligen hänt. Statens kulturråd har tillerkänt tidskriften Inferi statligt tidskriftsstöd för år 1978 med 20.000 kr! Ett erkännande i elfte timmen - men dessbättre inte för sent.
Förlusten i fjol (7.000 kr) ska vi försöka täcka med de nu beviljade stödpengarna - och dessutom är det vår övertygelse att vi 1978 kommer att erbjuda vår läsekrets en årgång med mersmak."


Och så slutklämmen:
"Vi bävar för den dag då ekonomiminister Bohmans tes om att kulturen ska vara självbärande vinner gehör i regeringen. Lyckligtvis finns det tillräckligt begåvat folk där som vet att en kulturtidskrift inte kan konkurrera med veckopressen - men att detta faktum inte är detsamma som att Sverige inte behöver kulturtidskrifterna..."

Inferi fick alltså 20.000 kr i tidskriftsstöd, nästan i sista ögonblicket faktiskt, för man lade ner verksamheten året därefter.
Men det var ett högt stöd. Det är tydligt att det relativt sett fanns betydligt mer pengar i systemet för tjugo år sedan; det stödbelopp som Inferi fick skulle väl i dag motsvara ca 175.000-200.000 kr. Hur många går in på de stödnivåerna? Hur många kan få ett så hyfsat högt stöd utan att någon annan tidskrift ska frånerkännas stödet och tvingas lägga ner?

4 kommentarer :

Anonym sa...

Oj, 20.000 1977, det var nog en helvetes massa pengar.
Jag har också hört en del anekdoter om nystartade tidskrifter som fick förhandsstöd så att säga, dvs obesedda av Kulturrådet. Förutsättningarna var bättre på många vis för tidskrifter på den tiden, Guru papers hade t ex så mycket som 2000 prenumeranter ett tag, enligt Johan Svedjedal.
Om den politiska kontrollen från Kulturrådets sida var mer skärpt på den tiden vågar jag dock inte uttala mig om, men det är väl en del som talar för att det var svårt för eventuella liberala tidskrifter att få stöd i dåvarande idéklimat.
Men som sagt, jag vet inte. Vore intressant att ta reda på...

- sa...

Det motsvarar inte 175 000-200 000 i dagens penningvärde, utan ungefär 75 000 kronor. Räknas ut här: http://www.myntkabinettet.se/r%C3%A4knare.htm

Men visst är det ett ganska högt stöd ändå. Samtidigt så tror jag att kulturtidskrifterna var färre då.

Anonym sa...

Lite intressant fakta (hämtad från Kulturtidskrifter – skrifter i tiden. Rapport från Statens kulturråd 1986:5.:

Budgetåret 1977/78 beviljades 150 tidskrifter stöd (av 220 ansökande). Det totala stödbeloppet var 7 miljoner kronor (vilket motsvarar drygt 26,5 miljoner i dag - eller 2006 enligt Myntkabinettets räknare). Det året kom den stora kulturtidskriftsutredningen, vilken resulterade i en ökningen av anslagen från 2,5 till just 7 miljoner.

1977 var det genomsnittliga stödbeloppet nästan 46.700 kronor per tidskrift (d.v.s. nästan 178.000 i dag, enligt Myntkabinettet). I dag är alltså det genomsnittliga beloppet drygt 20.000 kronor lägre (16,3 miljoner på 105 tidskrifter, enligt Kulturrådets pressmeddelande 9 januari). Dessutom ges det stöd till 45 färre tidskrifter.

Man bör dock även tillägga att på den tiden fanns det inget utvecklingsstöd eller stöd till tidskriftsverkstäder. Det var bara ett produktionsstöd. Ytterligare intressant fakta är nog dessutom att det från 1977 (till mitten av 80-talet) fanns ett särskilt stöd till tidningar och tidskrifter på andra språk än svenska, samt ett stöd till organisationstidskrifter (på 30-50 miljoner).

Andreas Björsten sa...

Hej Dan, ja du bekräftar bilden av att stödet var betydligt generösare tidigare. Viktiga upplysningar! Stödet var inte tänkt att ha den insnävande effekt som det för många har fått i dag, utan tvärtom verka frigörande. Frågan är väl om det i dag riktigt förmår fullgöra sin uppgift att bibehålla (och utveckla) en mångfald av kulturtidskrifter.