2008-11-14

Ordkrig x 2


Det tar ett tag innan jag ser det, men det står "Ordkrig" på affischerna för Stockholms Poesifestival i år.

"00TAL startar ORDKRIG mot LIKRIKTNING för MÅNGFALD

Med Stockholms Poesifestival den 17 november förklarar 00TAL ordkrig mot likriktningen, kulturkommersialismen, fantasilösheten och alla deras synonymer."


Inget fel på den titeln eller den tematiken. Om det inte vore för att namnet redan är upptaget. Ordkrig är ju samtidigt namnet på en av Sveriges största estradpoesitävlingar, som är etablerad sedan två år tillbaka och äger rum i Norrköping varje höst.


Jag kommer att tänka på när tidskrifterna Den Blinde Argus och Sheherazade (Klemets, Planhammar och Looft) skulle ordna poesiuppläsningar tillsammans på svartklubben HG-5 en gång i nittiotalets början. Sheherazade ville ha titeln OTAL på arrangemanget, och så blev det också, men jag var själv en aning tveksam. Jag kände att det var en pik mot tidskriften 90TAL, som den hette då, och var orolig för hur de skulle reagera. Samtidigt var jag ju själv lite kritisk mot 90TAL, trots att den tidskriften på sin tid var betydligt mer vital än nuvarande 00TAL.

Nu så här långt efteråt kan jag ju känna att det fanns absolut inget skäl att tänka så. OOTAL hade aldrig tvekat att köra över en konkurrent, fast de gör det vanligtvis så att det inte ska synas.


Här finns ett sevärt klipp på SvD:s webb-tv på temat "framgång för poesi på scen". Fokus ligger på 00TAL och Poesifestivalen. Förutom Madeleine Grive medverkar Jessika Gedin i egenskap av skribent och Håkan Bravinger som förläggare på Norstedts. Anmärkningsvärt är att bägge gäster i studion är eller har varit knutna till samma bokförlag; Jessika Gedin var tidigare förläggare på Tivoli som var en imprint till Norstedts. Inaveln går längre än så, för Håkan Bravinger sitter dessutom i 00TAL:s redaktionsråd!

Håkan Bravinger säger att uppsvinget för scenpoesi inte har påverkat bokpoesin, vilket jag nog kan hålla med honom om. Att framföra dikter på scen är nog bra, bara muntligt-kommunikativ poesi inte inkräktar på poesiutgivningen, så kan man tolka hans hållning.

Inga kommentarer :