2009-07-28

Festivalupplevelser och oundgänglig semesterlektyrJag övernattade i ett härbre på norra Åland för några veckor sedan (se bilden). Eller om det var en stuga i finsk stil helt enkelt.

Det var sommarens enda semester, för min del, men det handlade också om att förena nytta med nöje. Jag besökte Geta poesi och visa, som är en väldigt speciell poesifestival, med spelplatserna utslängda bland bergsformationer och havsvikar, nästan alltid med en vidunderlig utsikt över Östersjön. Geta är en liten kommun med sådär en 456 invånare. I Sverige skulle den för länge sedan ha slagits ihop med tio andra kommuner och antagligen därmed tappat en stor del av sin egen profil, men Åland är annorlunda.

Bengt Berg uppträdde på Trollens fotbollsplan i Getabergen (var skulle han väl annars ha uppträtt, noga betänkt?) Emil Jensen gjorde det bästa framträdande jag någonsin sett honom göra, stående mitt framför en strand i Norsträsk. Det var en publik i varierande åldrar, och de flesta var nog inte inkörda alls på hans repertoar. Just därför visade han för mig att han verkligen är en spoken word-artist att räkna med, när han med sitt underfundiga, rimmade mellansnack och sina starka sånger verkligen gick ut och berörde den publik som kanske innan inte visste alls vem han var.

Men Geta visa och poesi var över huvud taget en fin upplevelse, en festival som jag räknar i höjd med de bästa, som Hultsfredsfestivalen ’89 ungefär!

Vi bodde på Bread & breakfast i Enebo, där alltså ovan avbildade stuga stod nere vid vattnet. (Östersjön är allestädes närvarande i Geta, som med ett tunt näs bara är förbunden med det åländska ”fastlandet”.) Även där var det en poesiuppläsning sista dagen, där Romantiska Förbundet fick tillfälle att medverka med sex-sju läsningar.

I den lilla stugan – som saknade elektricitet – fanns det en hylla med ganska intressant litteratur. Det var en samling av erotiska böcker från framförallt 80-talet. Tidsdokument, det mesta kanske inte så lockande, men jag plockade ut en bok som hette ”Sextips för tjejer” och blev omedelbart fångad. Den har något visst, humor och intelligens, en del vettiga sextips förvisso, men också en del drastiskt roliga analyser av den tid den skrevs i. Det är masskultur som slår underifrån och faktiskt har någonting att säga. Eller vad tycker ni?

”Allting i världen har gått snett. De som borde veta bättre använder ord som ’känsloinvestering’ och ’internkommunikation’. Män som ser ut som fullständigt normala medborgare kutar omkring i illasittande polyesterkostymer och skitar ner floder. Kvinnor som borde veta bättre visar upp sig i knäbyxor av guldlamé eller försöker få abortkliniker stängda. Ingen kan få ett anständigt jobb, en god cigarr, eller en sansad pojkvän. Det syns ingen skillnad på en Buick eller en Chrysler. Större delen av den rock som spelas i radio är gjord av döda människor. Universum expanderar. Filmstjärnor gör sig hemmastadda i Vita Huset.”

(ur ”Sextips för tjejer” av Cynthia Heimel, Asplunds förlag 1987)

Inga kommentarer :