2009-09-27

Uppdatering om kulturtidskrifter

I gårdagens SvD (26/9, artikeln saknas på nätet) säger Bangs styrelseordförande Ursula Berge att ”regeringen vill strypa en progressiv debatt” genom att ändra definitionen av vilka tidskrifter som i första hand ska få kulturstöd.
Det är faktiskt möjligt att Bang kommer att få ett neddraget tidskriftsstöd om tonvikten i första hand läggs på renodlade kulturtidskrifter. Men långt ifrån säkert. Det blir en bedömningsfråga, och upp till Kulturrådet! Jag uppfattar nog personligen Bang som en kulturtidskrift också med en något snävare definition. Men de kan inte längre känna sig lika säkra som hittills på att få den allra högsta summan, i dag 600 000 kronor. Att tilldelningen av kulturtidskriftsstöd är ett slags lotteri har för övrigt de flesta tidskrifter redan fått känna på, med undantag för de allra mest gynnade, som exempelvis Bang. För mig är det obegripligt att Ursula Berge går ut och säger så här, det verkar kontraproduktivt; vill hon tala om för andra att hon själv inte tycker att Bang är en kulturtidskrift?

Mer osakliga inslag eller snarare påhopp på temat Bang: Enligt en TT Spektra-artikel publicerad i Ystads Allehanda säger FSK:s koordinator Dan Abelin att ”den som gjort den här skrivningen [i kulturpropositionen; min anmärkning] inte har någon susning om vad kultur egentligen är”. Hur kan han veta det? Det är ett väldigt konstigt påstående. Av kulturpropositionen framgår ju bara att regeringen även framdeles kommer att ge stöd åt kulturtidskrifter, men enligt en något annorlunda definition. Sådana här uttalanden visar bara ytterligare hur FSK ser tidskriftsdebatten som en politisk fråga där alla medel är tillåtna.

Här kan man läsa ännu mer konspirationsteorier (förlåt, jag tycker inte om det uttrycket, jag använder det med största försiktighet, men i den här debatten är det befogat).

Och här kan man läsa ännu mer om den ofta omtalade ”svarta listan”. Det måste vara unikt att en förening för kulturtidskrifter sprider vidare listor på vilka tidskrifter som ska läggas ned! Tala om kontraproduktivt! Var varsam, kära läsare, och se samstämmigheten bland alla kommentarer, det borde göra vem som helst misstänksam. Det är en orkestrerad kampanj för (vänster)tidskrifter som pågått under bokmässan; en spekulation i att regeringen är så impopulär bland kulturradikala så att det går att påstå vad som helst om den och bli trodd. (Skriver jag, som inte röstade borgerligt.)

4 kommentarer :

Helena Looft sa...

Jag tycker du har en hel del poänger i dina inlägg, Andreas. På många sätt finns det någon sorts slö välvilja hos mainstreammedia när det gäller kulturtidskrifter – kommer FSK och säger något så håller alla med. Kulturtidskrifter är fina och bra och allt ska vara som det alltid har varit och ingen orkar riktigt fundera vidare över saken. Mainstreammedia skriver regelbundet om de tidskrifter som får högst stöd och ignorerar de små och spretiga och udda som kämpar i skymundan.

Jag tycker frågan är intressant också för att den sätter fingret på något som man verkligen kan grubbla över: vad är en kulturtidskrift? När jag jobbade på tidskrift.nu så dök den upp ideligen och vi nöjde oss oftast med att konstatera att kultur=odling och att en odling kan göras inom i stort sett vilket område som helst. Men om till exempel Vecko-Revyn skulle ha sökt medlemskap skulle vi ju ha fått problem.

Andreas Björsten sa...

Ja, som det är nu måste man nästan påminna om att OCKSÅ litteraturtidskrifter kan få tidskriftsstöd.

Helena Looft sa...

Fast hur vill du definiera en kulturtidskrift då, Andreas? Det är ju faktiskt inte så enkelt, detta med begreppet kultur ...

Andreas Björsten sa...

De sköna konstarterna plus diskussioner om existentiella, politiska, sociala frågor osv. De grundläggande livsvillkoren. Den svarta listan är defaitistisk, och påstår t.ex. att È Romani Glinda – en tidskrift om romsk kultur – inte skulle få tidskriftsstöd med den nya definitionen. Det måste vara felaktigt.