2011-04-02

TV-teater: Lars Norén och Lena Nyman:

Kanske bör man inte missa: Svt 2, 20.00: Bobby Fischer bor i Pasadena.

"Lars Noréns originalpjäs för tv spelades in 1990 i regi av danska Vibeke Bjelke. I rollerna: Lena Nyman, Stefan Sauk, Bengt Blomgren och Betty Tuvén."

Även i SVT24 3/4

6 kommentarer :

Gabrielle Björnstrand sa...

Det bidde en dubbelmacka. För mycket, nu igen. Kanske ska jag återkomma till det här. För det är mycket som är dubbelt med Norén.

Men den delen som Lena Nyman och Stefan Sauk tog hand om, om man kan säga så om en pjäs, och det är ju det man inte kan - men; den var riktigt fin teater. Nymans nakna ansikte och bådas komplikationer. Och bara det att få se Sauk göra något helt annat, och bättre, och mer nyanserat, än diverse machoroller. Han kan. Hon kunde. Det var enkelt att se. Det andra var svårare att skåda.

Helena Looft sa...

Jag tyckte det var kalas! Väldigt bra, och snyggt gjort på slutet, med hissen och badrumsdörren som stängdes. Vill gärna höra mer om dina invändningar.

Fransyskan H sa...

Âh, typiskt sâdant jag gärna skulle sett pâ svtplay - men som efter verifikation aldrig hamnat där. Synd! (För övrigt gillar jag bara tanken pâ pjäser med lika samtida tema).

Gabrielle Björnstrand sa...

Helena: Vad bra att du fann TVteatern. Kanske har jag sett för mycket sånt; det blir alltid lite i överkant, i mina ögon.
Det som skilde skådespelarparet/ unga och skådespleraparet/äldre var nog tillvaratagandet av pauser, rytmiseringen. Men sen är ju Lena Nyman så närvarande och ren, att allt med doft av "teater" ruttnar i hennes närhet.
Nog om. Jag kanske skriver något mer om det här.
Såg min första Norén på Plaza-teatern för många år sen, i regi av Torsten Flinck till och med. Det var mycket bra. Mer dämpat, eller hur det nu var.

Franska Helena, jag tror att du kan hitta O´Neill, Miller, Albee och Pinter, "i stället".(Norén har mycket gratis från dem) I alla fall gjordes en skitbra TV-inspelning av Pinters Fastighetsskötaren, i regi av Thommy Berggren. Kolla!

Lenke sa...

Jag skulle gärna vilja se "Vem är rädd för Virginia Wolf?" med Elisabeth Taylor. DN skrev en fisig text om att Taylor kom för sent till sin egen begravning. På den nivån alltså! Jag skulle gärna se pjäsen för att den är så bra och för att Elisabeth Taylor är/var så bra.
Jag fövånades lite över hur gammal pappan framstod i "Bobby Fischer..." Pappan hade ju i ens gått i pension än.
Man var kanske helt enkelt äldre på den tiden när man var 64 år.

Gabrielle Björnstrand sa...

Helena, kan inte du skriva om Norén-pjäsen den här gången. Så delar vi på teaterrecensionerna :) Jag lovar att kommentera hej vilt.

Lenke, jag noterade också den slappa texten om Taylor, mest lite blahaj om hur tjusig hon var och hur många gånger hon varit gift. Hon var en skitbra aktris, vilket hon bevisade bland annat i Katt på Hett Plåttak (mot Paul Newman, ett annat ess), och i Who´s afraid...mot Richard Burton. Den senare kan man säkert hitta på Dvd (förresten båda, skulle jag tro).

Och ja, det blev något skumt med föräldrarna, båda. Jag tror du har rätt, äldre var äldre förr. Men jag har andra invändningar, som jag ber att få återkomma till, som det så fint heter.(även om det dröjer en månad).
Hej, so long!