2011-06-19

Slussen - en del av Stockholms kulturarv. Reagera!


Vem vill ha nya kantiga bunkers liggande som arkitektoniskt havererade blytunga monster vid Stockholms vatten, tryckande sin gråhet och konkurrensmässiga fulhet, intill de platser som inte bara är vår ungdoms romantiska promenader, men fortsätter att vara just detsamma för mången sensibel turist?

Så här långa meningar brukar jag inte skriva, men det är oväsentligt. Det väsentliga är att mängder av människor - inklusive arkitektproffs och andra esteter/samhällsbyggare av Humanistisk Karaktär - har protesterat mot den krassa realpolitiken kring Slussen, i många år, och framfört andra, mer estetiska realpolitiska förslag.

Idag är det, enligt Bengt O och Gabrielle RW, sista dagen för andra att trycka in ytterligare ett protestbrev till de bankofila politruckerna som har för avsikt att klabba ner Slussen med klossig kvsimodernism, utan tanke på affektionsvärden.

Läs för all del några av Bengts analyser, först. Samt läs Gabrielles blogg, om samma problem. Själv har jag sedan länge bara skrivit på ett upprop, och ska nu samla mig till alla tiders eleganta motstånd.

Gissar att kamorran läser brev, ibland, om det vill sig, i morgon. Men, bästa läsare, det går naturligtvis inte för sig att kalla de kamorran, så där brevledes, det är bara här i de sannfärdiga bakfickorna vi säger så.Lost in translation?


Se även: Jerker Söderlind, arkitekt och stadsforskare vid KTH, i en krönika kallad kartongsyndromet
Samt Skönhetsrådets reaktion.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

SAOB:
2) Kamorra (tillf.) i utvidgad anv., om hemlig sammanslutning med mer l. mindre förkastliga syften. STRINDBERG Kamm. 4: 43 (1907). 3NF 4: 526 (1925).

Inga kommentarer :