2015-02-12

SvD:s nya litteraturbevakning - det låter som ett skämt

Det är inte ofta jag håller med Victor Malm i Expressen, men den här gången hände det. Det här förslaget från Lisa Irenius och SvD:s kulturredaktion, att läsarna ska rösta om vilka böcker SvD ska recensera är verkligen dumt! Jag tycker det kastar ett löjets skimmer över hela verksamheten.

Som alltid när läsarna bjuds in att delta i en sådan här omröstning är det ett riggat val, då läsaren bara kan välja mellan tio redan på förhand utvalda böcker. Det påminner därmed om t.ex. DN:s kulturpris där läsaren bara kan rösta på fem i förväg utvalda kandidater. Samma sak vad gäller exempelvis Sveriges radios romanpris. Den som väljer kandidaterna har den egentliga makten.

"Varje dag får vi in en mängd böcker till redaktionen. Det är allt ifrån biografier till reportageböcker och chick lit. En del ges ut av stora förlag, andra av småförlag och alltfler av egenutgivare – det vill säga människor som själva publicerar vad de har skrivit. Författarna kan vara etablerade med många böcker och priser bakom sig, eller debutanter som nervöst inväntar sina första recensioner. Om det nu blir någon recension", skriver Lisa Irenius och Elise Karlsson.

Just det, säger jag, välj bort eller välj till så som ni alltid gör - men låtsas inte att det är läsaren som har makten. Några egenutgivna böcker lär ju naturligtvis inte recenseras.

FOTNOT: Står verkligen de övriga av SvD:s bantade kulturredaktion bakom det här initiativet, eller står de tvärtom någonstans och skäms? Var det inte Lisa Irenius som nyss när hon utsågs till kulturchef presenterades som den seriösa kulturbevakningens hopp i en digitaliserad tid? Jag tror inte på det där längre.

2 kommentarer :

Magnus sa...

SvD kommer förmodligen att vara nerlagd inom några år, säger man i branschen. Och den blir nog inte den sista (Sydsvenskan ska göras om inom ett par veckor och då lär den seriösa kulturjournalistik som fortfarande kan skönjas där få storstryk - och det viskas redan om att SDS på fem-tio års sikt kanske blir en sydlig edition av DN)

Det här nya greppet känns som ett desperat försök att konkurrera med Bokhora m fl, men det kommer inte att hjälpa. Folk är inte så dumma att de går på det. Antagligen var det dessutom förberett redan innan Lisa Irenius tillträdde - en sådan här sak tar man inte fram på bara tre veckor eller så.

Gabrielle Björnstrand sa...

Ja, herregud. Vad gör man inte för att sitta på en pinne.