Så många misslyckade poesiantologier vi har sett under senare år. Först kom inga antologier alls under tiotalet år; sedan stormade de fram, Bonniers samtida antologi 32/2011 (ett språkmaterialistiskt minnesmärke), OEI:s manifestliknande Det fanns många vi och någon bad om tydlighet, för att bara nämna några
OEI:s antologi slog, som man kan vänta sig, något slags rekord i svårtillgänglighet med minimalt typsnitt och läsförsvårande layout. Förutom ett redan i sig svårtillgängligt urval av motsträviga dikter.
Rabén & Sjögrens antologi Berörd och förstörd, som kom för några år sedan, var på sätt och vis en återgång till ett mer normalt tillstånd, i och med att dikter med ett tilltal återigen fick plats i en poesiantologi. Så vände den sig också uttryckligen till unga läsare och ville ta upp stafettpinnen efter Siv Widerbergs och Anna Arténs klassiska antologi, Kärlek och uppror,
Nu har det då kommit ett nytt urval, en ny och välkommen poesiantologi för barn och vuxna. En bro av poesi heter den och är utgiven av Svenska Akademien i samarbete med En bok för alla. För idé och utformning svarar Ann Boglind och Anna Nordlund.
Här är dikterna satta med tillbörlig stor stil och, som det brukar heta, rikt illustrerad med både skojfriska och lite rörande bilder, minst en per dikt!
Boken ger ett påfallande färgrikt intryck, från innerpärmarnas högblå färgnyans till diktillustrationerna som visar upp hela det mänskliga och naturliga spektrumet.
I En bro av poesi har vi det då till slut, ett något mer konservativt eller traditionalistiskt urval, definitivt spännande att ta del av även för en vuxen poesiläsare. Allt från Israel Kolmodin, över Zacharias Topelius och Mascoll Silfverstolpe, fram till nutiden. En del framstår rentav som ålderdomligt och kanske svårt att ta till sig av detta skäl. Men i stort sett träffar urvalet rätt, med Brita af Geijerstam, Edith Södergran, Erik Blomberg och Mårten Melin, för att bara nämna några disparata namn. Urvalet gynnar både fördrömda och upproriska poeter, bra så. Ett levande tilltal förefaller ha varit det viktigaste urvalskriteriet. Fröding är med, bl.a. med dikten om gråberget!
Jag säger som Brita af Geijerstam:
”När dikten
kommer till dig
var beredd.
Den kanske har ett
budskap
vill bli hörd och sedd.”
Sålunda talar dikterna till dig och vill ha ditt sällskap.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar