2021-12-18

Ulf Lundell på Galleri Bellman, 17-29 december

Bredvidstående tavla, Figur av Ulf Lundell, i action painting-stil med figurativa element är ett mästerverk av rockartisten som blev konstnär (också).

Över huvud taget håller han en hög lägstanivå i sin pågående utställning på Galleri Bellman. Han är sig lik, eklektisk och självlärd, men denna gång når han djupare och längre än någonsin tidigare, och jag har sett några utställningar med hans verk.

Collage, självporträtt och kvinnoporträtt utgör kärnan av verken. Där finns också några bittra, satiriska kommentarer, som en tecknad katt med huggtänder som är missnöjd på Nyårsafton.

Konstnären har här också slagit sönder några gitarrer, både elgitarrer och spanska dito, och monterat de sönderslagna kropparna på dukar som han målar på. Kanske är det banalt, men det funkar som bildkonstkommentarer till ”rockstjärneeländet”, som det ibland säkert kan te sig som för den som är heltidsverksam i branschen.

.Lundell arbetar drivet och snabbt, och vet vad han vill. Symboliskt, på budskapsnivå, lever han kvar på 60-talets frigörelsevåg och den gnistan som det gav är fortfarande produktiv, även om besvikelsen följer tätt i spåren. Det ”häftiga” måleriet med rötter i 80-talets Berlin hittar annars en fristad i hans händer, det kommer in med energi och starka färger.

Den här utställningen borde vara Ulf Lundells genombrott som bildkonstnär efter 40 år som rockartist.

 

.

 

2 kommentarer :

Anonym sa...

Grym konst recension. Du borde låta Expressen kultur publicera!

Andreas Björsten sa...

Ja, det är dåligt med recensioner av Lundells konst. Jag menar, det finns inte många.