2005-11-16

Litteraturens skandalösa onödighet

Jag ska prata om min senaste bok, På dina murar, på måndag, den 21 november, på Björkhagens bibliotek klockan 19. Kom gärna dit om ni bor i Stockholm.

Och apropå så håller jag på och läser Res Publica #66 på temat Rimbauds nej, som bland mycket annat intressant innehåller en text av Anders Johansson som heter Att inte bli författare. Den börjar så här:
En märklig aspekt av den moderna litteraturen är att varje bok tycks implicera sin efterföljare. I utgivningen av en bok ligger alltid ett löfte om ännu en; varje bok är ett förebådande av nästa. Ur en synvinkel rör det sig om ett institutionellt fenomen: den första boken är det gesällprov som ger debutanten rätt att fortsätta (jämför med debutrecensionsklichén "lovande") och möjlighet att hitta en utkomst i skrivandet.
  Vill man kan man naturligtvis betrakta detta som det kapitalistiska samhällets sätt att desarmera litteraturens skandalösa onödighet. Den skrivande görs till Författare; han eller hon får en titel, en roll, en samhällelig funktion (sjuksköterskor sköter sjuka, svetsare svetsar, författare författar böcker), vilket gör skrivandet mindre hotfullt. Varje bok är i det perspektivet redan från utgångspunkten infångad i ett större projekt – litteraturen-kulturen-upplysningen-framsteget-ekonomin – som alla vi andra också tillhör.

Johansson frågar sig också om inte Rimbauds övergivande av litteraturen har ett slags retroaktiv verkan på det han skrev. "Är det inte, paradoxalt nog, först i det ögonblick litteraturen tar sig friheten att tystna, att upphöra, som den blir ett verkligt fritt, oavhängigt uttryck?"

Ja, fan vet. Alla författare som har något att säga kanske borde hålla tyst. Och vill ni läsa den spännande fortsättningen kan ni beställa ert eget ex av Res Publica här./

4 kommentarer :

Anonym sa...

Jag läste ut På dina murar häromdagen. Skäms att säga det, men jag fick den gratis. Var i Stockholm häromveckan, på W&W. Jag har läst alla dina böcker och den här var den roligaste(!?). Om du förstår vad jag menar, i all sin tragik. En bra bok, alltså.
För övrigt, för att hänga med, jag har startat en blogg, det var ju enkelt även om informationen var på engelska. Bilder och länkar har jag inte fattat än. Men adressen: JonasBergh.blogspot.com

Helena Looft sa...

Roligt att du gillade min bok. Att få den gratis är ju aldrig fel, förlaget brukar vara lite snällt med sådant ...

Har tyvärr inte läst din senaste ännu, men har gillat det andra du skrivit mycket - du var ju en storfavorit hos Blinde Argus-redaktionen också!

Din blogg kommer härmed att följas.

Anonym sa...

Har också med stor behållning läst din roman, ett litet kammarstycke som till vissa delar påminde om Elfriede Jelineks romaner. Ser verkligen fram emot nästa epos. Lycka till på tillställningen ikväll!

Helena Looft sa...

Tack :-)

Jag jobbar vidare med nästa roman, vi får se vad det blir ...